c S

Vlasta Nussdorfer nova varuhinja človekovih pravic

04.02.2013 08:09 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Državni zbor je danes z 82 glasovi za in štirimi proti za novo varuhinjo človekovih pravic izglasoval dolgoletno tožilko in predsednico društva Beli obroč Vlasto Nussdorfer. Podporo so ji odrekli le poslanci NSi. Nussdorferjeva bo šestletni mandat nastopila 23. februarja letos, na današnji seji DZ pa je tudi že prisegla pred poslanci.

Nussdorferjeva je takoj po prisegi v nagovoru poslancem poudarila, da je danes zanjo prav poseben dan, "lep, nenavaden in tudi obetajoč za njenih naslednjih šest let". Z velikim optimizmom pa jo navdaja tako izjemna podpora poslancev, ki je ni pričakovala, je dodala.

Novoizvoljena varuhinja upa, da bo izpolnila pričakovanja tistih, ki v trenutkih stiske potrebujejo strokovno pomoč. Kot je dejala, lahko računajo nanjo. Hkrati pa Nussdorferjeva upa, da bo lahko pripravljala poročila, ki bodo pokazala, da je pri nas spoštovanje človekovih pravic na visoki ravni.

V izjavi medijem pa je Nussdorferjeva dejala, da so poslanske skupine s tem, ko so jo podprle, pokazale, da jim je "še kako mar za človekove pravice, kar je pomembno sporočilo za državljane in državljanke".

Ob nastopu mandata se namerava najprej seznaniti s sodelavci in dosedanjim delom varuha, nato pa namerava obiskati institucije, ki se tako ali drugače ukvarjajo s človekovimi pravicami. Namerava se odzivati tudi na aktualne zadeve.

Generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač je v imenu predsednika Boruta Pahorja, ki je Nussdorferjevo tudi predlagal, poudarila, da kandidatko odlikujejo izjemna predanost, iskrenost in neizmerna življenjska energija, ki jo namenja ljudem v stiski, žrtvam nasilja in ranljivim skupinam. S tem pa tudi vsak dan pomaga pri uveljavljanju človekovih pravic, je dodala Kovačeva.

Spomnila je, da je Nussdorferjeva pobudnica več projektov, med drugim ustanovitve društva Beli obroč, ki pomaga žrtvam kaznivih dejanj. Novoizvoljena varuhinja vsak mesec tudi nameni vsaj 150 ur prostovoljnemu delu, je nadaljevala Kovačeva. Vse to je zadostno zagotovilo, da bo funkcijo opravljala nepristransko in vestno, "ne kot zaposlitev, ampak kot poslanstvo", je še dodala.

V izjavi za medije po imenovanju je Kovačeva izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da so poslanke in poslanci spoznali, da je mogoče tudi v okoliščinah, v katerih se nahaja država, sprejeti odgovorne in pametne odločitve za dobro vseh ljudi, ne glede na morebitna različna politična stališča.

Povedala je še, da si bo predsednik republike Borut Pahor v svojem mandatu prizadeval za največjo mero človekovih pravic v državi in se zato že veseli sodelovanja z novo varuhinjo.

Nussdorferjeva je sicer za izvolitev potrebovala dvotretjinsko večino vseh poslancev, torej 60 glasov.

Podporo Nussdorferjevi kot kandidatki za varuhinjo človekovih pravic je večina poslanskih skupin napovedala že na seji mandatno-volilne komisije, podpore pa ji niso namenili v SDS in NSi. Kot so danes pojasnili v SDS, so imeli v poslanski skupini v procesu odločanja glede kandidatke precej zadržkov, zato se na seji mandatno-volilne komisije še niso dokončno odločili in so se pri glasovanju takrat vzdržali.

Poslanka SDS Eva Irgl pa je v imenu poslanske skupine danes še dodala, da po njihovih izkušnjah večkratne volitve varuha ne prinesejo boljšega kandidata, zato so se po tehtnem premisleku odločili, da kandidatko podprejo.

Še pred tem je Irglova poudarila, da je sicer težko vnaprej presojati, kako se bo varuh odrezal, lahko pa na podlagi preteklih izkušenj poskušajo najti najprimernejšega. Kot pravi, "doslej nismo imeli ravno srečne roke pri izbiri varuha".

Franc Jurša, ki je predstavil stališče poslanske skupine DeSUS, je prepričan, da bo Nussdorferjeva znala opaziti in opozoriti na stvari, ki že vrsto let ostajajo nerešene in si kljub oviram ne bo zatiskala oči pred še tako občutljivo tematiko.

Vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija Jani Möderndorfer je opozoril, da so človekove pravice univerzalne, torej "ne leve in ne desne", za Nussdorferjevo pa je dejal, da ima posluh za stiske ljudi.

Majda Potrata je v imenu SD Nussdorferjevi še pred glasovanjem zaželela, da bi kot varuhinja imela ob koncu svojega mandata bolj prijazne besede o tem, kako sta njenim poročilom in izkušnjam prisluhnili izvršilna in zakonodajna veja oblasti.