c S

DZ danes o referendumski zakonodaji

31.01.2013 07:56 Ljubljana, 31. januarja (STA) - DZ bo v današnjem nadaljevanju januarske redne seje obravnaval zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katero bi se zaostrili pogoji za vložitev pobude za referendum. Med obravnavo je napovedan protest skupine državljanov, ki namerava sejo DZ spremljati z nagobčniki.

Novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi je v DZ vložila koalicija, v kateri danes ni več DL, v njej pa predlaga zaostritev pogojev za vložitev pobude za referendum. Tako bi bilo za vložitev pobude potrebnih 5000 podpisov, ki bi jih bilo treba tudi overiti na upravni enoti. Po sedanji ureditvi je za pobudo potrebnih 2500 neoverjenih podpisov.

To pa naj ne bi bila edina sprememba na tem področju. V petek je namreč v DZ predvidena še obravnava predloga za spremembo ustave v delu, ki se nanaša na referendumsko ureditev, in ki ureja predvsem t. i. izstopne pogoje za referendum. Predlog, ki ga je pripravila skupina pravnih strokovnjakov, predvideva uvedbo t. i. zavrnitvenega referenduma, kar pomeni, da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina tistih, ki so veljavno glasovali, in če bi hkrati ta večina predstavljala vsaj četrtino vseh volilnih upravičencev.

Spremembam med drugim nasprotuje skupina državljanov z Vilijem Kovačičem na čelu, ki za danes o tem napoveduje protest pred DZ, poleg tega pa naj bi sejo spremljali z nagobčniki. Skupina namreč meni, da bi morala država zagotoviti olajšanje izražanja volje državljanov, "ne pa jih z metodami iz 19. stoletja obremenjevati in ovirati".