c S

Cerar na OZP: Priprave na memorandum se finalizirajo

23.01.2013 12:54 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Vlada bo o predlogu predmeta spora arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško razpravljala v četrtek, prihodnji teden pa verjetno o memorandumu, je danes v odgovoru na poslanska vprašanja v odboru DZ za zunanjo politiko dejal državni sekretar na MZZ Božo Cerar. Dodal je, da se "stvari finalizirajo", saj je rok za oddajo memoranduma 11. februar.

Tako je odgovoril na vprašanje Sama Bevka (SD) glede poteka priprav na arbitražo, potem ko so mediji v torek poročali, da je prišlo do zapletov glede sprejemanja predmeta spora na vladi, medtem ko se bliža dogovorjeni rok za oddajo memorandumov obeh držav.

Na vprašanje Janje Klasinc (PS), ali lahko dobijo zagotovilo, da bo do roka priprava memoranduma gotova, je Cerar dejal, da lahko potrdi le, da so roki jasni in da se bližajo. Državi sta v dogovoru z arbitražo "zakoličili časovne etape - memorandum, protimemorandum, samo razsojanje se po tej časovnici pričakuje prihodnje leto -, tako da lahko samo potrdim - ja, roki so tu, jasni, se bližajo", je dejal.

"V tem trenutku potekajo različne aktivnosti, stvari se finalizirajo in vlada bo jutri razpravljala o predmetu spora in, če se ne motim, naslednji teden tudi o samem memorandumu," je dodal.

Na vprašanje Bevka glede časovnice ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU v državnem zboru, je Cerar izpostavil, da je iskrena želja Slovenije, da bi postopek ratifikacije potekal pravočasno in brez zapletov, torej da bi se vprašanje LB rešilo pravočasno, da lahko Hrvaška vstopi v EU 1. julija. Ob tem pa je poudaril, da je stališče Slovenije jasno - da obstaja jasen pravni okvir, v okviru katerega ga je treba reševati, to je sporazum o nasledstvu.

Ob nujnosti spoštovanja mednarodnih sporazumov je Cerar še spomnil na zaveze, ki jih je dala Hrvaška v okviru pristopnih pogajanj z EU, kot tudi sklepe OZP, v katerih so 20. septembra lani med drugim zapisali, da je vprašanje LB treba rešiti v skladu z že sprejetimi mednarodnimi akti.

Dodal je, da še vedno upajo, da bosta slovenski in hrvaški finančni strokovnjak France Arhar in Zdravko Rogić prišla do rešitve, ki bo vprašanje rešila dolgoročno. Ob tem je dodal, da naj bi se strokovnjaka znova sešla do konca meseca, pojasnil pa, da je za 22. januar napovedano srečanje odpadlo zaradi bolezni Arharja.

Napovedal je še, da se bo zunanji minister Karl Erjavec v okviru prizadevanj za dosežek napredka pri rešitvi tega vprašanja prihodnji teden v Bruslju pogovarjal s hrvaško kolegico Vesno Pusić.