c S

Slovenija po mnenju Društva Integriteta na indeksu zaznave korupcije dosegla slab rezultat

06.12.2012 08:12 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Slovenija se je med 176 državami, ki so bile letos vključene v indeks zaznave korupcije v letu 2012, uvrstila na 37. mesto, kar je slab rezultat, je na novinarski konferenci povedala predsednica Društva Integriteta Simona Habič. Zato v društvu politike in vlado pozivajo k ukrepanju in prevzemanju odgovornosti.

Indeks zaznave korupcije pripravlja Transparency International (TI), krovna organizacija Društva Integriteta, in je po besedah Habičeve skupek rezultatov več raziskav s področja korupcije, ki jih opravljajo znane svetovne organizacije. Pri tem je Slovenija letos dosegla indeks 61, pri čemer indeks 0 pomeni, da je v državi zaznati veliko korupcije, indeks 100 pa, da je v državi malo korupcije. Pri tem indeks kaže izključno na stopnjo korupcije v javnem, ne pa tudi zasebnem sektorju, je pojasnila.

Ob tem Habičeva opozarja, da primerljivost rezultatov zagotavlja predvsem indeks, ki ga doseže država, in ne mesto, ki ga zasede na lestvici. Vsako leto je namreč v raziskavo vključeno različno število držav. Prav tako letošnji rezultat ni primerljiv z rezultati prejšnjih let, saj se je spremenila metodologija. Primerjavo bo tako mogoče narediti šele naslednje leto, opozarja.

Ker se je Slovenija po mnenju Društva Integriteta na indeksu zaznave korupcije letos odrezala slabo, društvo pričakuje, da se bodo politiki, pa tudi vlada, na to ustrezno odzvali, in da bodo prevzeli odgovornost za svoja dejanja.

Podobno menijo tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije, v kateri so v izjavi za javnost opozorili, da sta problem in globina korupcije pri nas večja, "kot smo si pripravljeni priznati", zato je po njihovem prepričanju skrajni čas za ukrepanje.

Na komisiji ugotavljajo še, da dejstvo, da je v predkazenskih in kazenskih postopkih, povezanih z domnevno zlorabo njihove funkcije - "vključno in najprej s predsednikom vlade, županom Ljubljane in predsednikom največje opozicijske stranke" - škoduje "verodostojnosti politike ter zaupanju v iskrenost deklaratornega zavzemanja za boljšo kakovost vladanja in omejevanja korupcije".

"Kljub aktualnemu družbenemu dogajanju, ki je posledica stanja, ki je v Sloveniji prisotno že desetletje in več, pa na komisiji verjamemo, da so spremembe v pozitivno smer mogoče," so zapisali.

TI, ki ima sedež v Berlinu, je indeks zaznave korupcije objavil danes, v njem pa med drugim ugotavlja, da se je korupcija zakoreninila v svetovno gospodarstvo.