c S

Na inšpektoratu za delo opozarjajo na porast kršitev pri zaposlovanju v državni upravi

05.12.2012 08:05 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Na inšpektoratu za delo v zadnjem času opažajo porast kršitev v zvezi z zaposlovanjem v organih državne uprave. Pri opravljanju nadzora so pri delodajalcu v državni upravi ugotovili, da je na razpisano delovno mesto izbral kandidatko, ki ni imela primernih delovnih izkušenj, obenem pa je bila v sorodstveni povezavi z vodstvom organa.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na inšpektoratu za delo, so pri opravljanju inšpekcijskega nadzora pri delodajalcu v organu državne uprave ugotovili, da je le-ta razpolagal s prostim delovnim mestom svetovalca v enem od organizacijskih oddelkov.

V tem oddelku je imel delodajalec sistemizirani dve delovni mesti svetovalca, pri čemer sta imeli obe delovni mesti enak opis del, neobičajno pa je bilo, da je izbrani kandidat razpolagal s smerjo izobrazbe, ki nikakor ni bila ustrezna za opravljanje del na opisanem delovnem mestu.

Inšpektorica za delo je nato preverila morebitne spremembe akta o sistemizaciji delovnih mest ter ugotovila, da je delodajalec tik pred izvedbo izbirnega postopka spremenil akt o sistemizaciji ter prilagodil stopnjo izobrazbe izbranemu kandidatu, in sicer tako, da je črtal upravno smer izobrazbe ter tako med drugim kot pogoj za zaposlitev na navedenem delovnem mestu navedel samo najmanj visoko strokovno izobrazbo, navajajo na inšpektoratu.

Takoj po spremembi akta o sistemizaciji je delodajalec na Zavod za zaposlovanje posredoval prijavo prostega delovnega mesta. Na razpisano delovno mesto se je prijavilo 49 kandidatov, pri čemer jih je 34 izpolnjevalo razpisne pogoje ter se uvrstilo v izbirni postopek.

Delodajalec je na razpisano delovno mesto izbral kandidatko, ki je bila v sorodstveni povezavi z vodstvom organa. Kandidatka je sicer po spremembi akta izpolnjevala razpisne pogoje, v primerjavi z ostalimi kandidati pa ni imela primernih delovnih izkušenj in tudi ne smiselno ustrezne izobrazbe za opravljanje nalog na delovnem mestu svetovalca.

Na inšpektoratu so še zapisali, da je inšpektorica ukrepala z izdajo odločbe o prekršku zaradi diskriminacije. Zoper odločbo o prekršku je bila vložena zahteva za sodno varstvo, vendar je sodišče potrdilo odločitev inšpektorata.