c S

Fišer: Kadrovska podhranjenost in omejene finance bosta krnili delo tožilstva

04.12.2012 08:21 Čatež ob Savi, 03. decembra (STA) - Državno tožilstvo je v tekočem letu najbolj obremenjeval prehod izpod ministrstva za pravosodje pod notranje ministrstvo, je ocenil generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Rešitev je označil za strokovno napačno, hkrati pa je opozoril, da bosta kadrovska podhranjenost in omejene finance v prihodnje krnili delo državnega tožilstva.

Kot je povedal ob nagovoru zbranih na 19. tradicionalnih izobraževalnih dnevih državnih tožilcev v Termah Čatež, za omenjeni prehod po njegovem ni bilo nobenega tehtnega razloga. Ta pa se v kasnejšem delovanju tudi ni pokazal, je pristavil.

Generalni državni tožilec je tudi pričakoval, da bodo letos uspešno izvajali tiste določbe zakona o državnem tožilstvu, katere bi lahko ocenil za pozitivno naravnane. Med temi je navedel vzpostavitev specializiranega državnega tožilstva, kjer se stvari zapletajo, "tako, da jim je komaj videti konec".

Nekatere stvari v zvezi z izvrševanjem omenjenega zakona so po njegovih besedah stekle dobro, med temi pa je opozoril na delo Državnotožilskega sveta. Glede izvajanja pristojnosti državnega tožilstva pa je leto označil za naporno, a v glavnem dovolj uspešno, je dodal.

Sprejeta je bila vrsta zakonskih novosti, zlasti na področju kazenskega postopka. Ena takšnih je bila poravnavanje, s čimer je bil storjen eden prvih korakov k uresničevanju novih rešitev, je nadaljeval.

Državno tožilstvo pa po njegovih besedah najbolj obremenjujeta in ga bosta tudi v prihodnje kadrovska šibkost, delajo namreč z manj kot tričetrtinsko zasedbo, in hude proračunske omejitve, ki na bi jih prihodnje leto omejevale pri izvrševanju njihovih temeljnih pristojnosti.

Na to so opozorili pristojne, vendar doslej še niso dosegli nobenega bistvenega napredka, je dodal in še navedel, da je vseh državnih tožilcev približno 190. Po kadrovskem načrtu bi ji potrebovali približno 220, popolna zasedba pa bi morala šteti do 270 tožilcev, je za STA pojasnil Fišer.

Tradicionalni izobraževalni dnevi državnih tožilcev so tožilska osrednja stanovska letna prireditev. V Termah Čatež bo potekala še v torek, po podatkih prirediteljev pa se je udeležuje približno dvesto udeležencev.