c S

Pličanič: Sodišče bi moralo o zakonitosti dokazov v zadevi Balkanski bojevnik odločiti prej

22.11.2012 07:58 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Sodišče bi moralo o zakonitosti dokazov v zadevi Balkanski bojevnik odločiti bistveno prej in ne šele po dveh letih, je ocenil minister za pravosodje Senko Pličanič. Po pravnomočnosti sodbe bo, če bo to potrebno, zahteval službeni nadzor. Notranji minister Vinko Gorenak pa je dejal, da nima razloga, da bi dvomil o delu kriminalistov.

Minister za pravosodje in javno upravo Pličanič je na novinarski konferenci po današnji seji vlade poudaril, da razume ogorčenje v javnosti ob izreku oprostilne sodbe v zadevi Balkanski bojevnik. Po njegovih besedah gre za enega od primerov, ki so pokazali, da "slovensko sodstvo ni tako učinkovito, kot bi moralo biti". Prav tako razume, da tudi primer "še dodatno erodira zaupanje v ljudi v inštitucije te države".

Konkretne zadeve oziroma oprostilne sodbe Pličanič ne more komentirati, prav tako nima možnosti za ukrepanje, dokler sodba ne bo pravnomočna. Po pravnomočnosti sodbe, pa bo, če bo to potrebno, uporabil svoje pristojnosti in zahteval službeni nadzor v tej zadevi, je napovedal. Je pa dodal, da sodišče ni vezano na to njegovo zahtevo; lahko ga odredi ali ne.

Po njegovih besedah je namreč vprašljivo, zakaj sodišče o zakonitosti dokazov ni odločilo že prej. "Če je bila oprostilna sodba izrečena zaradi nezakonito pridobljenih dokazov, bi moralo po moji presoji sodišče o tem odločiti bistveno prej, kot je," je poudaril minister.

Minister sicer veljavno slovensko ureditev, povezano z dovoljenostjo dokazov, ocenjuje za ustrezno. "Mislim, da je čisto primerljiva z drugimi pravnimi sistemi v državah članicah Evropske unije, drugo pa je vprašanje, kako sodišče uporabljajo veljavne predpise," je pojasnil.

Poudaril je še, da ustrezen vsebinski in komunikacijski odziv pričakuje tudi od sodne veje oblasti. Želi namreč, da mu sodniki povedo, ali vidijo kakšen sistemski problem ali napako, obenem pa želi, da javnosti razložijo, zakaj je neka sodba takšna in ne drugačna oz. zakaj so nekateri postopki tako dolgotrajni.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak torkove sodbe ni želel komentirati. Izpostavil pa je, da je sodišče o izločitvi dokazov odločilo potem, ko je isto sodišče odobrilo prikrite preiskovalne ukrepe, opravilo dve presoji upravičenosti teh ukrepov in imelo izsledke dve leti pred seboj. Ob tem dodaja, da nima razloga, da bi dvomil o delu kriminalistov.

Na vprašanje o delu tožilstva, ki ni zahtevalo podaljšanja pripora za obsojene, pa je Gorenak dejal le, da tožilstvo nadzira generalni državni tožilec Zvonko Fišer in da "bomo videli, kaj bo ugotovil".

Ministrstvo za javno upravo in pravosodje je sicer pristojno tudi za sistemsko ureditev področju delovanja sodstva. Pličanič je danes pojasnil, da že pripravljajo spremembe, ki bodo po njegovi napovedi prihodnji teden že v vladni proceduri. Med temi je minister izpostavil spremembe v kazenskem postopku, s katerimi bodo skušali doseči hitrejše in bolj transparentno odločanje sodišč.

Poleg tega se bodo spremembe nanašale na krepitev osebne odgovornosti predsednikov sodišč, pa tudi na prenos nekaterih pristojnosti sodišč na druge institucije, denimo na notarje. "Izhodišče teh predlogov je, da se sodiščem omogoči, da še več energije, časa in kadrovskih kapacitet namenijo tistemu, kar je njihova osnovna dejavnost, to je sojenju," je pojasnil Pličanič.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je pred današnjo sejo vlade ocenil, da je torkova sodba v zadevi Balkanski bojevnik "katastrofa za slovensko sodstvo in slab signal tudi za ljudi". Ljudje namreč po njegovih besedah ne pričakujejo samo, da "bomo reševali težave v zvezi z gospodarsko in finančno krizo, temveč pričakujejo tudi, da se bo uveljavila pravna država". Torej da bo tiste, ki so kradli, ki se ukvarjajo s kriminalom, doletela tudi ustrezna kazen, je bil odločen Erjavec.