c S

Janša o sodbi Strasbourga: Ni mogoče zahtevati vračila tega, česar nekdo ni dobil

07.11.2012 17:28 Maribor, 07. novembra (STA) - Predsednik vlade Janez Janša je danes potrdil, da se bo Slovenija pritožila na torkovo razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v primeru varčevalcev LB Sarajevo razsodilo, da mora Slovenija sprejeti ukrepe za poplačilo njihovih deviznih vlog. Poudaril je, "da ni mogoče od nekoga zahtevati, da vrne nekaj, česar ni dobil".

Med obiskom na poplavno najbolj prizadetih območjih Štajerske je premier Janša na novinarsko vprašanje odgovoril, da razsodbo preučujejo. "Ko bo znana tudi pravna ocena, bo tudi jasno ali se bo Slovenija pritožila oziroma na kakšen način se bo pritožila. Zagotovo pri tej odločitvi ne bo ostalo, kajti ni mogoče od nekoga zahtevati, da vrne nekaj, česar ni dobil," je poudaril.

Da se bo Slovenija na razsodbo pritožila, je v odzivu napovedal že v torek zunanji minister Karl Erjavec. Hrvaška je na drugi strani ocenila, da je sodišče "nedvoumno ugotovilo odgovornost Slovenije".

Sodišče je v tožbi treh državljanov BiH proti Sloveniji, Srbiji, BiH, Hrvaški in Makedoniji označilo dejstvo, da slovenska in srbska vlada varčevalcem LB v Sarajevu in podružnici beograjske Investbanke v Tuzli nista omogočili dostopa do deviznih vlog, kot sistemski problem.

S šestimi glasovi proti enemu je odločilo, da mora Slovenija v šestih mesecih od pravnomočnosti sodbe sprejeti ukrepe, da bodo glede izplačila starih deviznih vlog pri LB tako tožnika iz BiH kot vsi, ki so v enakem položaju kot onadva, lahko dobili prihranke pod enakimi pogoji kot tisti, ki so imeli vloge v domačih podružnicah slovenskih bank.

Strani imajo za pritožbo tri mesece časa, če pritožb v tem času ne bo, bo sodba postala pravnomočna. O pritožbah bo najprej odločala posebna komisija petih sodnikov. Če jih bo odobrila, bo o njih odločal veliki senat, če pa jih bo zavrnila, bo sodba postala pravnomočna. V primeru odločanja o pritožbah bi lahko bila sodba velikega senata znana šele po več letih.