c S

Ustavno sodišče odpravilo omejitev možnosti otrokove tožbe za ugotovitev očetovstva

06.11.2012 07:43 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Ustavno sodišče je v 92. členu zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih razveljavilo besedilo, ki določa rok, v katerem lahko otrok, rojen zunaj zakonske zveze, vloži tožbo za ugotovitev očetovstva. Razveljavi se besedilo, da otrok to lahko stori najkasneje eno leto po smrti domnevnega očeta, so v odločbi navedli ustavni sodniki.

Že iz dosedanje ustavnosodne presoje izhaja, da prekluzivni roki za vložitev tožbe za ugotovitev očetovstva pomenijo poseg v otrokovo osebnostno pravico do poznavanja svojega izvora iz 35. člena ustave. Tudi rok oz. določba enega leta po smrti domnevnega očeta je ovira za uveljavitev te otrokove osebnostne pravice. Zato tudi izpodbijana določba posega v osebnostno pravico otroka do poznavanja svojega izvora.

Ni namreč mogoče šteti, da pravica do poznavanja svojega izvora preneha s smrtjo domnevnega očeta, so v postopku za oceno ustavnosti, začetem na zahtevo Višjega sodišča v Mariboru, so ustavni sodniki pojasnili v odločbi, sprejeti 18. oktobra.

Ustavno sodišče je sicer že z eno odločbo razveljavilo prvi odstavek 92. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v delu, v katerem je bila možnost otrokove tožbe za ugotovitev očetovstva omejena z objektivnim rokom pet let, šteto od dneva, ko je otrok postal polnoleten.

Z zadnjo odločbo pa so ustavni sodniki sodiščem naložili, da do uveljavitve morebitne nove zakonske ureditve posmrtnega ugotavljanja očetovstva oziroma najdlje do izteka razveljavitvenega odložnega roka prekinejo sodne postopke ugotavljanja očetovstva, začete kasneje kot eno leto po smrti domnevnega očeta.

Dolžnost prekinitve se nanaša na že začete postopke ali na tiste, ki šele bodo začeti pred sodišči prve stopnje, ter tudi na postopke na pritožbeni stopnji in z izrednimi pravnimi sredstvi. Ustavno sodišče se ni odločilo za avtomatično prekinitev vseh tovrstnih postopkov že z učinkovanjem te odločbe, ker je treba sodiščem prepustiti odločitev, ali sploh gre za postopek, v katerem bi moralo sodišče zavreči tožbo na podlagi protiustavnega pravila o prekluzivnem roku za vložitev otrokove tožbe, ker utegne biti sporen datum smrti domnevnega očeta.

Namen prekinitve sodnih postopkov je, da se v konkretnih sporih prepreči uporaba ureditve, ki jo je s to odločbo ustavno sodišče razveljavilo z odložnim rokom, ter da se na ta način omogoči uporaba morebitne nove in ustavnoskladne zakonske ureditve rokov.

Razveljavitev besedila začne učinkovati eno leto po objavi te odločbe v uradnem listu.