c S

Za državne svetnike 128 še nepotrjenih kandidatur

25.10.2012 08:20 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Za izvolitev v državni svet se poteguje 128 kandidatov, od tega 84 kandidatov za predstavnike lokalnih skupnosti in 44 kandidatov za predstavnike socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Kandidature še niso potrjene. Volitve v 40-članski državni svet bodo 21. in 22. novembra.

Volitve v državni svet ne potekajo neposredno, temveč na volilnih zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij - elektorji. Število elektorjev pa je odvisno od števila prebivalcev v lokalni skupnosti oz. števila članov posameznih interesnih organizacij.

Volili bodo skupno 40 članov državnega sveta, od katerih jih je največ, 22 predstavnikov lokalnih interesov. Ostali pa so v DS izvoljeni kot zastopniki socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov; šest svetnikov je predstavnikov negospodarskih dejavnosti, po štirje so zastopniki delodajalcev in delojemalcev. Prav tako imajo štiri predstavnike v DS kmetje, obrtniki in samostojni poklici.

V nedeljo se je iztekel rok, ko so občinski sveti lahko predložili elektorje in kandidature za volitve 22 članov državnega sveta - predstavnikov lokalnih interesov. Kot so pojasnili na DVK, se bodo volitve opravile v 22 volilnih enotah, pri čemer se za 22 mest poteguje skupaj 84 kandidatov.

Največ kandidatov v posamezni volilni enoti, in sicer šest, je v volilnih enotah Nova Gorica in Kranj, najmanj, po dve, pa v volilnih enotah Sežana, Velenje in Ptuj. Na poziv DVK, da določijo elektorje in kandidate za člane državnega sveta - predstavnike lokalnih interesov, se do izteka roka ni odzvalo šest občin.

Pristojne volilne komisije volilnih enot bodo opravile preizkus vloženih kandidatur in seznamov elektorjev ter jih bodisi potrdile bodisi zavrnile. Volilni zbori za volitve članov državnega sveta - predstavnike lokalnih interesov bodo 21. novembra.

Za 18 predstavnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov se poteguje 44 kandidatov, pri čemer so na DVK pojasnili, da o kandidaturah še niso odločali. Volitve teh predstavnikov bodo potekale 22. novembra. Največ, deset kandidatov se poteguje za eno mesto predstavnika poklicnih organizacij obrtnikov.

Delodajalci imajo v DS štiri predstavnike, prijavilo pa se je sedem kandidatov. Pet kandidatov se poteguje za štiri predstavniška mesta delojemalcev, prav toliko pa za dve mesti predstavnika poklicnih organizacij kmetov. Po enega predstavnika imajo negospodarske dejavnosti. Štirje kandidati se potegujejo za mesto predstavnika kulture in športa.

Po trije kandidati se potegujejo za predstavnika organizacij samostojnih poklicev, za predstavnika univerz in za predstavnika za področje socialnega varstva. Dva kandidata se potegujeta za mesto predstavnika raziskovalne dejavnosti in po eden za mesto predstavnika vzgoje in izobraževanja ter za področje zdravstva, je razvidno iz podatkov DVK.