c S

Na tožilstvih za zdaj še nobenega primera na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora

25.09.2012 07:44 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Po oceni ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka ter ministra za pravosodje Senka Pličaniča je od uveljavitve zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora minilo premalo časa, da bi bili vidni konkretni rezultati. Na poslansko vprašanje Jožefa Jerovška o realizaciji zakona je Gorenak odgovoril, da na tožilstvih za zdaj še ni nobenega primera.

Poslanec SDS Jerovšek je Gorenaka in Pličaniča vprašal, kakšne so dosedanje izkušnje pri izvajanju zakona, ki ga je DZ sprejel oktobra lani, v veljavo pa je stopil konec novembra in se začel uporabljati konec maja letos.

Po besedah Gorenaka se sicer na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru v sodelovanju s policijo trenutno odvija en primer, v roku tedna dni pa bodo prejeli obvestilo, ali gre za zadevo po tem zakonu. Vsa ostala tožilstva po njegovih besedah poročajo, da - vsaj za zdaj - na tej podlagi ne vodijo nobenega primera.

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora omogoča finančno preiskavo ter predvideva začasno zaplembo ali trajni odvzem premoženja.

Poslanca SLS Franca Pukšiča pa je zanimalo, kdaj in kako bosta ministra ukrepala, da bodo "posamezniki, ki so odgovorni za večmilijardne izgube, za to tudi odgovarjali".

Minister Pličanič je pojasnil, da morata glavno nalogo opraviti tožilstvo in policija, ki morata delati bolj hitro kot do zdaj, in sodstvo, ki bo prav tako moralo "hitreje in bolj učinkovito" soditi zlasti v takih primerih.

Po njegovih besedah pa je pri tem zelo pomembno zaupanje ljudi v pravno državo in sodni oziroma pravosodni sistem na splošno. "To vemo vsi, da je nizko in ne bo se povišalo, dokler ne bo zelo hitro in zelo učinkovito zaključenih vsaj nekaj takih primerov, če ne vsi, ki se bodo znašli pred sodišči," je povedal in dodal, da je pomembno, da se stvari končajo, "pa čeprav z oprostilnimi sodbami".

Tudi Gorenak je dejal, da je njegova naloga, da od vseh, ki preiskujejo ta dejanja, zahteva hitrejše, boljše in učinkovitejše delo. Opozoril je, da pa je vloga ministra v skladu z zakonodajo omejena, saj sta policija in tožilstvo samostojna.

"Nekaj ste že videli. Začelo se je v Mariboru. Obljubljam vam, da se bo nadaljevalo. Bliža se čas resnice, vsaj za tiste, ki bodo prvi na vrsti. Vrsta pa bo dolga," je še bil oster Gorenak.