c S

Disciplinski postopek proti tožilki Štiblarjevi preložen

23.08.2012 07:54 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Na disciplinskem sodišču vrhovnega državnega tožilstva naj bi danes potekal disciplinski postopek proti velenjski tožilki Aleksandri Štiblar, a so ga preložili za nedoločen čas, poroča MMC RTV Slovenija. Štiblarjeva, ki je v postopku zaradi kritik svojih kolegov v primeru koroške deklice, je namreč zahtevala, da se postopek odpre za javnost.

Odvetnik Štiblarjeve Tomaž Bromše je za STA povedal, da sodišče danes še ni odločilo o zahtevi, da naj bo postopek odprt za javnost, saj si je pridržalo pravico, da o tem odloči s sklepom pozneje. Do kdaj bo izdalo sklep, mu ni znano, znano je le, da je postopek preložen za nedoločen čas, je dejal.

Zakon po njegovih besedah sicer izrecno določa, da je disciplinski postopek tajen, razen če oseba, ki je v disciplinskem postopku, temu izrecno nasprotuje. "Moja stranka tajnosti postopka izrecno nasprotuje, zato smo tudi podali tak predlog," je dejal. Ker je postopek trenutno tajen, drugih podrobnosti z obravnave Bromše ni mogel razkriti.

Zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka proti velenjski tožilki je zahteval generalni državni tožilcev Gorazd Fišer. Kamen spotike naj bi bil članek iz Slovenskih novic, v katerem je Štiblarjeva javno spregovorila o podrobnostih primera štiriletne koroške deklice Klare, ob čemer ni varčevala niti s kritikami na delo tožilskih kolegov.

Primer koroške deklice je sicer po odhodu Štiblarjeve s slovenjgraškega tožilstva prevzel drug tožilec. Ta je ovadbo očeta zaradi suma spolne zlorabe deklice zavrgel, kar je razjezilo Štiblarjevo. Na Facebookovi strani vodje svetovalnice Akcija Matica Munca je potem Štiblarjeva zapisala: "Slabo mi je ... čeprav je bilo pričakovati tako odločitev."

V članku, ki so ga Slovenske novice objavile konec novembra lani, pa je Štiblarjeva spregovorila o vseh podrobnostih primera. Tako je kritizirala tudi delo svojih kolegov in nadrejenih, ki so po njenem mnenju v tej zadevi naredili vrsto napak, od nje pa naj bi pričakovali, da bo na hitro zavrgla sum spolne zlorabe deklice.

Kot poroča MMC, pa naj bi Štiblarjeva ugled in dostojanstvo funkcije državnega tožilstva kršila tudi s tem, ko je pisala odboru za notranjo politiko državnega zbora in ga opozorila na pomanjkljivosti preiskave suma spolne zlorabe pri koroški deklici.

Kot je pred začetkom disciplinskega postopka Štiblarjeva dejala za MMC, je pred razkritjem informacij o pomanjkljivem delu svojih kolegov v Slovenj Gradcu na to opozorila svojo tedanjo vodjo oziroma vodjo okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu Jelko Štumberger Mlakar in dvakrat tudi vrhovno državno tožilstvo.

"Nič niso naredili, razen da so pripravili predloge za disciplinski postopek proti meni," je dejala Štiblarjeva, ki bo v disciplinskem postopku poskušala dokazati, da pri preiskavi suma spolne zlorabe koroške deklice res ni bilo storjeno vse, kot je treba. Štiblarjevi sicer grozi najstrožja kazen, prenehanje funkcije državne tožilke, ki jo opravlja v Velenju.