c S

Sindikat državnih organov opozarja na različne pristope upokojevanja po varčevalnem zakonu

22.08.2012 07:54 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - V Sindikatu državnih organov opozarjajo, da podatki ministrstev o upokojevanjih javnih uslužbencev po varčevalnem zakonu kažejo na različne pristope ministrstev pri upokojevanju, prav tako ni jasno število upokojitev. O tem nameravajo obvestiti tudi ustavno sodišče, je v sporočilu za javnost zapisal sekretar sindikata Drago Ščernjavič.

Ščernjavič je v sporočilu razložil, da je sindikat generalnega sekretarja vlade in ministrstva s pozivom zaprosil za pojasnilo, kako se izvajajo členi zakona za uravnoteženje javnih financ glede upokojevanja javnih uslužbencev, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Možni sta sicer prekinitev pogodbe ali sklenitev dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja.

Odgovori, ki jih je sindikat prejel, niso celoviti, ugotavlja Ščernjavič, hkrati pa po njegovem mnenju kažejo, da so se delodajalci vprašanja upokojevanja lotili dokaj neenakomerno, "tako glede pristopa kot meril in načina izvedbe".

Iz preglednice, ki so jo v sindikatu sestavili na podlagi prejetih podatkov, pa izhaja, da še vedno ni natančnih podatkov, koliko javnih uslužbencev se je po zakonu za uravnoteženje javnih financ upokojilo, je poudaril Ščernjavič. In kot je dodal, iz preglednice prav tako ni razvidno, ali so vsi delodajalci z zaposlenimi izvedli individualne razgovore in kakšen je finančni učinek.

Ščernjaviču se tako ugotovitev, da podatki o upokojevanju po posameznih ministrstvih niso celovito zbrani, zdi nesprejemljiva. Kot je namreč zapisal, podatki centralne kadrovske evidence državne uprave kažejo, da 913 javnih uslužbencev izpolnjuje pogoje za upokojitev. Ti podatki pa da se razlikujejo od tistih, ki so jih poslala posamezna ministrstva in organi v sestavi.

Generalni sekretar vlade Božo Predalič pa naj bi sindikatu odgovorili, da naj se za podatke obrnejo na ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Ščernjavič je v sporočilu za javnost izpostavil, da je generalni sekretar vlade delodajalec zaposlenim v vladnih službah, zato bi stanje moral poznati.

"Kako je možno, da vlada nima pregleda nad stanjem izvajanja zakona za uravnoteženje javnih financ, in če nima pregleda nad izvajanjem zakona, pomeni da nima pregleda nad stanjem tudi na drugih področjih," je zapisal Ščernjavič. Tako nameravajo v sindikatu poslati obvestilo ustavnemu sodišču, ob tem pa je Ščernjavič spomnil, da se je sindikat na ustavno sodišče že obrnil zaradi po njihovem mnenju prisilnega upokojevanja. Pričakujejo, da bo ustavno sodišče odločitev sprejelo septembra.