c S

Pravosodni ministri EU o novostih pri varstvu osebnih podatkov

25.07.2012 07:03 Nikozija, 24. julija (STA) - Ministri EU za pravosodje so danes na neformalnem zasedanju v ciprski Nikoziji, ki se ga je iz Slovenije udeležil državni sekretar Helmut Hartman, med drugim obravnavali nov zakonodajni paket EU na področju varstva osebnih podatkov, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Novi zakonodajni paket EU na področju varstva osebnih podatkov vključuje predlog direktive o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov ter predlog uredbe o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov.

Cilj predlagane uredbe je določiti pravila za varstvo posameznikov ter zaščititi njihove temeljne pravice in svoboščine, zlasti njihovo pravico do varstva osebnih podatkov. Zagotovila naj bi tudi prost pretok osebnih podatkov v EU, tako da ne bi bil niti omejen niti prepovedan iz razlogov, povezanih z varstvom osebnih podatkov.

Cilj predloga direktive pa je zagotoviti dosledno in visoko raven varstva podatkov na področju delovanja policije in kazenskega pravosodja.

Ministri EU so obravnavali tudi predlog direktive o zamrznitvi in zaplembi premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, ki naj bi pristojnim organom v državah članicah olajšala zaplembo in izterjavo protipravno pridobljenega premoženja. Na ta način bi med drugim zaščitili zakonite gospodarske dejavnosti pred korupcijo.

Med temami današnjega neformalnega zasedanja je bil še predlog uredbe o uvedbi evropskega naloga za zamrznitev bančnih računov. Nova pravila naj bi med drugim prispevala k razvoju notranjega trga EU in oblikovanju resničnega evropskega območja civilnega pravosodja na področju izvršbe ter olajšala izterjavo čezmejnih zahtevkov za državljane in podjetja.

Slovenija predlog pozdravlja in podpira sprejetje samostojnega evropskega postopka oz. instrumenta za zamrznitev bančnih računov, so še sporočili z ministrstva.