c S

Janša s predsedniki parlamentarnih strank danes o fiskalnem pravilu

19.07.2012 08:16 Ljubljana, 19. julija (STA) - Premier Janez Janša se bo danes pozno popoldne sestal s predsedniki parlamentarnih strank, da bi še enkrat preveril možnosti za vnos fiskalnega pravila v ustavo. DZ bo o tem odločal v petek, zaenkrat pa kaže, da predlog nima potrebne dvotretjinske podpore. Razplet sestanka bi lahko imel tudi širše politične posledice.

Janša v torek namreč ni izključil možnosti, da bi na sprejem predloga vezal zaupnico. Kot je dejal, je vezava zaupnice možna na katero koli odločitev parlamenta, tudi na odločitev glede fiskalnega pravila. "Ta možnost obstaja," je dodal.

Predsednik vlade lahko po poslovniku DZ vprašanje zaupnice veže na sprejem zakona ali druge odločitve v DZ, pri čemer predlaga, naj se zakon ali druga odločitev bodisi sprejme ali ne sprejme. Vprašanje zaupnice lahko premier v tem primeru postavi tudi na sami seji DZ pred glasovanjem.

Vladi je izglasovana zaupnica, če DZ glasuje v skladu s predlogom premiera. V nasprotnem primeru se šteje, da zaupnica ni bila izglasovana.

Janša bi za potrditev zaupnice v tem primeru potreboval dvotretjinsko podporo, ki je potrebna za ustavno spremembo. Te pa za vnos fiskalnega pravila v ustavo zaenkrat ni. Predloga namreč ne podpirajo poslanci Pozitivne Slovenije, proti je tudi vse več poslancev SD.

"Če tukaj ni toliko razuma, da bi ljudje, ki so velikokrat javno prisegli, da bodo podprli fiskalno pravilo, držali to besedo, in bi ljudje, ki razumejo situacijo, postavili interes države pred lastni interes ali interes stranke, potem ni izhoda tej koaliciji," je v torek dejal Janša.

Predsednik DZ Gregor Virant je v sredo dejal, da zdaj ni čas za zaupnice, nezaupnice in interpelacije, temveč je čas za to, da se "politične glave čez poletje malo ohladijo, da potem zgodaj jeseni zavihamo rokave, pljunemo v roke in nadaljujemo s trdim delom".