c S

Pličanič napoveduje vročo jesen na področju sodstva

13.07.2012 14:51 Ljubljana, 13. julija (STA) - Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je v pismu predsedniku vrhovnega sodišča in predsednikom sodišč pred bližajočimi se sodnimi počitnicami razkril načrte na področju pravosodja za jesen, ki bo po njegovih napovedih vroča. Med glavnimi cilji bo nadaljnje zmanjševanje sodnih zaostankov, napoveduje tudi okrepitev sodega menedžmenta. 

Pličanič napoveduje, da bo izvršilna veja oblasti storila vse, kar je v njeni moči, da zagotovi takšno zakonodajo, ki bo omogočila uresničitev zmanjševanja sodnih zaostankov in učinkovitejšega sojenja.

Poleg tega napoveduje okrepitev vloge sodega menedžmenta. Za učinkovito sodstvo je treba uvesti mehanizme novega sodnega menedžmenta, meni minister in dodaja, da je treba zagotoviti jasno linijo odločevanja oziroma linijo odgovornosti od predsednika vrhovnega sodišča do predsednikov vseh nižjih sodišč na eni strani ter od generalnega sekretarja vrhovnega sodišča do vseh nižjih sodišč.

Vrhovno sodišče je vrh sodne veje oblasti in mora biti torej tisto, ki ima odgovornost in pooblastila za vodenje te veje oblasti ter mora primerno ukrepati glede na kazalce uspešnosti, je zapisal.

Pličanič je prepričan, da je treba sodnike razbremeniti vseh birokratskih obveznosti, da se bodo lahko v večji meri posvetili sojenju. "Na področje zakonodaje v prihodnjem obdobju načrtujemo prenos pristojnosti za preiskovanje na državno tožilstvo. Pomembni koraki bodo storjeni tudi s postopno informatizacijo postopkov, s katero bomo sodišča razbremenili potrebnih administrativnih opravil," je navedel.

Poleg tega na področju zakonodaje načrtuje spremembe stečajne in izvršilne zakonodaje, spremembe sodnega reda, prenoviti želi usposabljanje pravnikov in odpraviti ovire, ki onemogočajo bolj učinkovito alternativno reševanje sporov. "Zavedamo se, kako pomembno je vključevanje stroke v pripravo zakonov in predpisov, zato si v tem mandatu želimo intenzivnejšega sodelovanja s strokovnjaki iz sodstva pri prenovi zakonodaje in njeni implementaciji," so je minister zapisal.

Ob tem je izrazil prepričanje, da si mora sodstvo povrniti ugled v javnosti. "Za to ste odgovorni vsi, ki delate v sodstvu. Izvršilna veja oblasti pa želi biti pri tem sodstvu v odločno podporo," piše minister.

Zaradi gospodarske krize in zategovanja pasu v javnem sektorju pa večjih premikov na področju investicij in nepremičnin v pravosodju v kratkem ni pričakovati, je napovedal in dodal, da bodo skupaj vseeno iskali nove možnosti in priložnosti za izboljšanje tudi na tem področju.