c S

Za čas stavke javni uslužbenci ne bodo dobili plačila

25.04.2012 14:59 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Stavka javnih uslužbencev ne bo plačana, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo. Za stavkajoče bodo za 18. april tako obračunali izredni neplačan dopust.

Delodajalec bo za javne uslužbence za čas stavke odvedel zgolj prispevke, so pojasnili v ministrstvu. Dodajajo, da je naloga delodajalcev oziroma vodij organov, da ugotovijo, kateri javni uslužbenci so na dan stavke delovne naloge izpolnjevali in kateri ne.

Vsem tistim javnim uslužbencem, ki so zaposleni v organih, ki plačo prejemajo 5. dne v mesecu, se bodo vse odsotnosti z dela (bolniške, dopusti) obračunale v naslednjem mesecu. Neizplačilo dela plače zaradi stavke bo izvedeno v plači, ki jo bodo ti javni uslužbenci prejeli v mesecu juniju, še pojasnjujejo v ministrstvu.

Ponavljajo, da stavka ne bo plačana, ker iz stavkovnih zahtev izhaja, da splošna stavka ni potekala zaradi neizpolnjevanja oziroma kršitev določil kolektivnih pogodb, temveč zaradi nestrinjanja z nekaterimi ukrepi, ki jih je vlada predlagala za uravnoteženje javnih financ. Dodajajo, da je neplačilo stavke tudi v skladu z usmeritvami vlade pred pričetkom in v času izvajanja stavke.