c S

Ta trenutek ni dvotretjinskega soglasja za vnos fiskalnega pravila

24.04.2012 07:44 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Današnji sestanek bi lahko označili za trenutek resnice; ta trenutek ne obstaja realno dvotretjinsko soglasje za vpis fiskalnega pravila v ustavo, je po posvetu vodstev parlamentarnih strank povedal premier Janez Janša. Poleg tega opozicija ni naklonjena sodelovanju v partnerstvu za izhod iz krize, ampak le v posameznih primerih, je povedal.

Janša je spomnil, da je državni zbor pred kratkim ratificiral evropsko pogodbo o fiskalnem paktu, kljub temu pa predstavniki poslanskih skupin danes vnosa pravila v ustavo niso podprli. Rok za sprejem takšnega pravila se sicer še ni iztekel, je pa po besedah premiera vsaka država članica v drugačnem položaju. Nemčija je denimo fiskalno pravilo sprejela že pred tremi leti in danes "žanje rezultate", je povedal Janša.

Kot je dejal, ne razume, kako lahko Pozitivno Slovenijo in SD, ki sta bili v preteklosti najbolj za omejitev referendumskega odločanja, moti, da bi imelo fiskalno pravilo za posledico prav omejitev referenduma. Možnost, da se spremeni člen ustave, ki govori o referendumu, je po njegovih besedah sicer možna, a se je razprava o tem, da fiskalna zakonodaja ne more biti predmet referenduma, nekoč že končala neuspešno.

"Po današnjem sestanku je očitno ta koalicija zelo sama pri iskanju rešitev za izhod iz krize," je zato položaj po današnjem posvetu ocenil premier.

Predsednik SD Borut Pahor je medtem v dodatnem sporočilu za javnost pojasnil, da vnos fiskalnega pravila v ustavo že sedaj podpira večina poslancev SD, zato je vtis, da po današnjem sestanku predsednikov strank ni več potrebne večine za to odločitev, napačen.

"Vsekakor po današnjem sestanku ne more biti slehernega dvoma, da ima ustavna komisija potrebno dvotretjinsko večino za pripravo besedila spremembe ustave in ustavnega zakona," je zapisal Pahor, ki meni, da je treba s postopkom pogumno in preudarno nadaljevati.

Janša je še opozoril, da se vlada trudi delati vse, da bi, kolikor je to mogoče, rešila letošnje leto pred "finančno katastrofo". Glede na to, da Slovenija aprila še vedno nima realnega in operativnega proračuna za leto 2012, je bil kritičen do ocen predstavnikov opozicije, da se državi ne mudi in da bi veljalo preložiti odločanje o rebalansu in spremljajoči zakonodaji.

"Vsak dan, ko je Slovenija brez realnega in operativnega proračuna, ko je brez zapisa fiskalnega pravila v ustavo, plačujemo dražje obresti na naše kredite in imamo manjše možnosti za nadaljnje zadolževanje, ki je še potrebno," je poudaril predsednik vlade. Ob tem je izpostavil, da je že čas za pripravo elementov za državna proračuna za leti 2013 in 2014.

"V naslednjih dneh bo DZ doživel srečanje z resnico, s stanjem, kakršno je v Sloveniji," je posvaril Janša. Četudi je časa malo in gre na račun prihodnjih generacij, pa se je koalicija odločila za preložitev parlamentarne razprave o rebalansu in spremljajoči zakonodaji s 7. na 10. maj, je povedal. Koalicija bo ta čas izkoristila za pogovore, je pojasnil.

Danes zvečer je sicer na sporedu tudi srečanje vlade s koalicijskimi poslanci. Razprava bo tekla o ukrepih za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada pred kratkim posredovala v parlamentarno proceduro, o vsebini ukrepov pa še vedno tečejo pogajanja med vladno in sindikalno stranjo.

Na novinarsko vprašanje, ali bosta na srečanju prisotna tudi nepovezana poslanca Ivan Vogrin in Ivan Simčič, je Janša odgovoril, da najverjetneje ne, saj so bili povabljeni poslanci petih koalicijskih strank. Dodal je, da bo treba status omenjenih poslancev še ugotoviti, da pa vlada pri glasovanjih v DZ računa tudi na njune glasove, saj je potrebna enotnost.