c S

Poslanci potrdili novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

17.04.2012 13:59 Ljubljana, 17. aprila (STA) - DZ je danes s 50 glasovi za in sedmimi proti potrdil predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Tudi ta predlog novele naj bi omogočil zagon gospodarske rasti.

Kot je pojasnil finančni minister Janez Šušteršič, gre tudi pri tem predlogu novele za olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj, ki se povišuje na 100 odstotkov, in za olajšavo za investicije, ki se povišuje na 40 odstotkov, obenem pa se odpravlja omejitev zneska priznane olajšave.

"To se nam zdi v tem času nujen ukrep, saj se za letos napoveduje ponoven upad bruto domačega proizvoda (BDP), investicije, zlasti zasebne, pa iz leta v leto upadajo," je poudaril.

Tretji ukrep, ki sga uvaja zakon, pa je postopno zniževanje stopnje davka od dohodka pravnih osebe, in sicer letos z 20 na 18 odstotkov in potem vsako nadaljnje leto za eno odstotno točko navzdol, dokler se 2015 ne pride do 15-odstotne stopnje, je še pojasnil minister.

Ta davčna sprememba naj bi po besedah ministra prinesla učinek na rast BDP v višini do ene odstotne točke in povečanje zaposlenosti nekje na ravni približno 0,5 odstotne točke, kar pomeni od 3000 do 4000 delovnih mest v zasebnem sektorju. Znižanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb za eno odstotno točko po oceni ministra pomeni v celem letu zmanjšanje prihodkov za približno 32 milijonov evrov.

Poslanci in poslanke niso podprli dopolnila, s katerim so v SD predlagali, da stopnjo davka zadržimo na ravni 20 odstotkov v letih 2012, 2013 in 2014, nato pa jo znižamo, kot to predlaga vlada.