c S

Okrožno sodišče v Kopru izdalo sklep o uvedbi preiskave zoper Andreja Lovšina

11.04.2012 13:44 Koper, 11. aprila (STA) - Okrožno sodišče v Kopru je zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic uvedlo preiskavo zoper nekdanjega prvega moža Intereurope Andreja Lovšina, so za STA potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru. Gre za investicijo v logistični terminal Čehov v Rusiji, Lovšin pa je po navedbah tožilstva edini osumljeni v zadevi.

Lovšina je preiskovalna sodnica po pisanju Primorskih novic in Dnevnika zaslišala konec lanskega leta, koprsko tožilstvo pa je preiskavo zahtevalo že januarja lani.

Zaradi suma zlorabe položaja in pravic v zvezi z investicijo v terminal Čehov je policija Lovšina kazensko ovadila že leta 2008, ko je bil še na čelu Intereurope. Kazensko ovadbo so kriminalisti med preiskavo dopolnili tudi s podatki iz tujine, zadnje zaključno poročilo v dopolnitev osnovne kazenske ovadbe pa so Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru predali januarja 2010.

Posebna revizija, opravljena junija 2009, je pokazala na nepravilnosti v zvezi z gradnjo logističnega centra Čehov v Rusiji. Intereuropa naj bi investicijo preplačala, nakup zemljišč in gradnja je glede na podatke posebne revizije Intereuropo stala okrog 140 milijonov evrov. Intereuropa je sicer pred dobrim letom dni začela postopek za prodajo logističnega centra Čehov. "Pogajanja s potencialnimi interesenti potekajo," so za STA pojasnili v Intereuropi.

Zaradi domnevno spornih vlaganj v Rusijo in Ukrajino je Intereuropa januarja 2010 zoper Lovšina in preostala dva člana uprave, Lovšinovega namestnika Zvezdana Markežiča in delavsko direktorico Ondino Jonke, vložila odškodninske tožbe v vrednosti 37,5 milijona evrov. Zadeva je po navedbah iz Intereurope trenutno na prvi stopnji. Razpis glavne obravnave pričakujejo še letos.

Lovšin je zaradi krivdne razrešitve Intereuropo tožil za 330.000 evrov, a je koprsko okrožno sodišče novembra 2010 presodilo, da z mesta predsednika uprave ni bil razrešen nezakonito. Zadeva je po navedbah koprskega koncerna pravnomočna, vendar je Lovšin vložil revizijo na vrhovno sodišče.