c S

Politični vrh v torek vnovič o fiskalnem pravilu

04.04.2012 16:21 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Predsednik vlade Janez Janša je za torek opoldne sklical sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank, na katerem bodo nadaljevali razpravo o dopolnitvi ustave s fiskalnim pravilom, po katerem morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku.

Razpravo o dopolnitvi 148. člena ustave s fiskalnim pravilom je politični vrh začel že januarja ob koncu mandata prejšnje vlade in jo nadaljeval v začetku marca. Predstavniki vseh parlamentarnih strank so potrdili zavezo, da so se pripravljeni usklajevati in tudi glasovati za to, da Slovenija zapiše v ustavo uravnotežen proračun.

Za tokratno srečanje so prejeli tudi dokumenta Partnerstvo za izhod iz krize, ki izhaja iz v okviru Ekonomsko-socialnega sveta usklajenih izhodišč za socialni sporazum 2012-2016, ter Protokol o vplivu in odgovornosti. Oba dokumenta sta usklajena znotraj vladne koalicije, a sta hkrati popolnoma odprta za dodatne predloge opozicijskih strank in obeh poslancev narodnih skupnosti, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Po Janševih ocenah bo dosežen pomemben prispevek k blaginji Slovenije, če bo poleg soglasja socialnih partnerjev doseženo tudi široko politično soglasje o temeljnih smereh izhoda iz krize. To bi namreč omogočilo dovolj hiter in trajnostni zasuk k stabilnim javnim financam, gospodarski rasti, povečevanju zaposlenosti in porastu standarda ljudi v državi, pojasnjujejo v vladnem uradu.

Spremembo 148. člena ustave, s katero se bo v temeljni pravni dokument vneslo fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu, bo moral DZ potrditi z dvotretjinsko večino. Uveljavljati naj bi se začelo s proračunom za leto 2015, a bi ga lahko po mnenju finančnega ministra Janeza Šušteršiča poskusno upoštevali že pri pripravi proračuna za prihodnje leto.

Slovenija bo fiskalno pravilo vnesla v ustavo na podlagi dogovora 25 članic EU, da morajo biti proračuni sektorja država brez zadolževanja uravnoteženi ali v presežku. Sektor država med drugim vključuje državni proračun, proračune lokalnih skupnosti, pokojninsko in zdravstveno blagajno, Slovensko odškodninsko družbo ter javne zavode, sklade in agencije.

Izjeme naj bi bile po vladnem predlogu dovoljene, kadar je to potrebno za odpravo večjih posledic naravnih nesreč ali drugih izjemnih okoliščin. Med temi je tudi gospodarska recesija. V takih primerih bo primanjkljaj dovoljen, pokriti pa ga bo treba s presežki drugih let.

Izvedbo fiskalnega pravila bo podrobneje opredelil poseben zakon, ki ga bo moral DZ prav tako potrditi z dvotretjinsko večino.