c S

Pličanič ob primeru Vaskrsić napovedal, da bodo preučili tudi ustreznost zakonodaje

14.03.2012 07:31 Ljubljana, 13. marca (STA) - Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je zadovoljen, da so v primeru Vaskrsić na vrhovnem sodišču pristopili k problemu enako odločno kot na vladi. Pri tem opozarja, da ni in ne sme biti namen hitri javni linč kogarkoli - institucij ali posameznikov. Kot tudi pravi, so takšni primeri priložnost, da zadeve še enkrat analiziramo.

"Naš namen mora biti iz napak se naučiti in biti jutri boljši," v današnjem sporočilu za javnost opozarja Pličanič.

Navaja, da kot minister ne sme posegati v konkretne sodne postopke ali ocenjevati konkretnih dejanj in odgovornosti strank ali sodnikov. Prav tako ga kot ministra veže skrb za varstvo osebnih podatkov. Vendar pa v tem primeru ne gre samo za konkretni postopek.

Ta primer po njegovih besedah postavlja pod vprašaj ustreznost zakonodaje, kar pa seveda je njegova odgovornost in odgovornost ministrstva, ki ga vodi. Hkrati pa, dodaja minister, v konkretni zadevi dolžnik že sam javno predstavil nekatera dejstva ter lahko zato o njih govori z manj omejitvami.

Ugotavlja, da sta v zvezi s primerom Vaskrsić dve ključni vprašanji. Prvo je, ali je posameznik v konkretnem primeru ravnal prav ali se je izogibal sodnim pozivom, pozivom izvršitelja in se morebiti s tem izogibal svojim obveznostim. Kot drugo ključno vprašanje pa minister izpostavlja, ali je zakonodaja na tem področju ustrezna ter na ustrezen način ščiti tako dolžnike kot tudi upnike ter zagotavlja pravilno razmerje med človekovimi pravicami, interesi upnikov, zagotavljanjem plačilne discipline.

Ob tem Pličanič napoveduje, da bo ministrstvo za pravosodje in javno upravo v naslednjih dneh v zvezi z aktualnim primerom javnost seznanilo s širšo informacijo o omenjenih vprašanjih in pripravilo predloge nadaljnjih ukrepov za obravnavo na vladi.

Minister v sporočilu sicer ugotavlja, da ta primer jasno kaže v pravu zelo pogosto situacijo, ko moramo pri ureditvi tehtati med dvema nasprotujočima si interesoma. Na eni strani je treba zagotoviti pravno varnost dolžnika in njegovih temeljnih človekovih pravic. Na drugi strani pa je javni interes. Ta se nanaša na učinkovitost pravnega sistema in v tem okviru zaščito upnikov. Kot opozarja minister, je plačilna nedisciplina nedopustna in eden izmed razlogov, da imamo v Sloveniji danes velike težave v gospodarstvu.

"Javni interes vseh nas je, da pravna država deluje. K temu sodi tudi poravnavanje obveznosti. Enako in za vse - od največjih do najmanjših. Naj bodo situacije še tako težke za ljudi, pri tem ne smemo pozabiti, da plačilna nedisciplina lahko povzroči hude težave in stroške tistim, ki so neko storitev opravili, torej upnikom. Stroške uporabnika, ki ne plača položnic, mora pokriti nekdo drug," je med drugim še zapisal minister.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je sicer glede izvršilnih postopkov in dražbe nepremičnin v primeru Zorana Vaskrsića, ki mu je sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov prodalo hišo, odredila službeni nadzor. Premier Janez Janša pa je ministru Pličaniču naročil, naj pripravi poročilo tem primeru, kot o drugih podobnih primerih, v katerih so bile na podlagi sodnih odločb za poplačilo malih dolgovanih zneskov prodane družinske hiše ali stanovanja.