c S

Prijavitelji korupcije z informacijami k pristojnim institucijam, ne v javnost

14.03.2012 07:23 Ljubljana, 13. marca (STA) - V Komisiji za preprečevanje korupcije in v Nacionalnem preiskovalnem uradu pozivajo prijavitelje korupcije, naj se obrnejo neposredno na pristojne institucije. Javno razkrivanje postopkov, poskusov, dokumentov ali imen, preden so s tem seznanjene pristojne institucije, namreč pogosto oteži oz. onemogoči učinkovite uradne postopke, opozarjata.

Kot sta Komisija za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zapisala v skupnem sporočilu za javnost, sta v pogovoru z ekonomistom Radom Pezdirjem poudarila, da lahko javno razkrivanje dodatnih informacij ogrozi uspešno izvedbo predvidenih postopkov, Pezdir pa se je s tem strinjal. Pezdir je namreč v pred dnevi v kolumni v časopisu Finance opozoril, kako delujejo mehanizmi slovenske korupcije.

Instituciji ob tem poudarjata, da je pomembno, da to omejitev razumejo tudi mediji in javnost. "Korupcija je resen in realen problem v Sloveniji. O njej je potrebno tudi javno govoriti, pri tem pa se je treba zavedati, da javno razkrivanje postopkov, poskusov, dokumentov ali imen, preden so s tem seznanjene pristojne institucije, pogosto oteži ali celo onemogoči učinkovite uradne postopke," sta urad in komisija zapisala v sporočilu in dodala, da se s tem lahko še dodatno poglablja nezaupanje ljudi v institucije pravne države, odsotnost epilogov pa bo še poglobila apatijo.

Zato pozivata "vse dobroverne prijavitelje korupcije, da naj se obrnejo neposredno na pristojne institucije, kot so komisija, policija ali tožilstvo - lahko tudi s prijavo prek spleta".

Ob tem poudarjata, da je ključno, da prijave vsebujejo konkretne informacije, dokumente in podobno. Pristojni organi imajo tako možnost prijave obravnavati strokovno, prijavitelj pa bo pridobil tudi vsa procesna varstva in jamstva, ki jih omogoča zakonodaja, vključno z ukrepi za zaščito prijaviteljev, sta navedla NPU in komisija v sporočilu.

Pezdir je v ponedeljek o določenih primerih obvestil notranjega ministra Vinka Gorenaka. Policija bo preverila, ali so podani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja.