c S

Pet občin že dobilo novega župana, v petih bo odločal drugi krog

12.03.2012 09:36 Ljubljana, 12. marca (STA) - Na nedeljskih nadomestnih županskih volitvah so v petih občinah že dobili nove župane, v petih pa bo odločal drugi krog, ki bo predvidoma 25. marca. Nove župane so po še neuradnih podatkih izvolili v Metliki, Železnikih, Polzeli, Radečah in Mirni Peči. Znova pa bodo na volišča odšli v Slovenj Gradcu, Krškem, Dupleku, Bovcu in Destrniku.

Metliko bo tako po novem vodil Darko Zevnik iz SD, ki je bil tudi edini kandidat. V Železnikih je bil za župana izvoljen Anton Luznar iz SLS, na Polzeli pa kandidat SDS Jože Kužnik. Z rekordnimi skoraj 79 odstotki glasov je v Radečah slavila Rafaela Pintarič iz Zveze za napredek Radeč in radeškega območja. Novega župana pa so dobili tudi v Mirni Peči, to je kandidat SDS Andrej Kastelic.

V Slovenj Gradcu se bosta v drugem krogu pomerila neodvisna kandidata Ksandi Javornik in Andrej Čas, v Krškem pa kandidat SLS Miran Stanko in kandidat SDS Cvetko Sršen. V Dupleku sta bila najuspešnejša neodvisni kandidat Mitja Horvat in skupni kandidat SLS in SDS Danijel Štumberger, v Destrniku pa Vladimir Vindiš iz SDS in Albin Vajngerl iz SLS. Za mesto bovškega župana se bosta pomerila neodvisni kandidat Siniša Germovšek in kandidat SDS Davor Gašperčič.

Nadomestne županske volitve so bile potrebne, ker so bili dosedanji župani decembra lani izvoljeni za poslance. Med njimi jih je bilo največ, in sicer štirje iz SLS. Stranka je na nedeljskih volitvah ohranila župana v Železnikih, v drugem krogu pa se bodo za župansko mesto njeni kandidati potegovali še v Krškem, Destrniku in Dupleku.

Slednji sicer nastopa kot skupni kandidat še s SDS, ki je na nedeljskih volitvah zmagala na Polzeli in v Mirni Peči, kjer je že doslej imela župana. Ali bo obdržala župansko mesto še v Bovcu, bo odločil drugi krog. Prav tako pa ostajata v predvolilni tekmi kandidata SDS še v Krškem in Destrniku, kjer na zadnjih volitvah niso dobili župana.

Poleg kandidatov SDS in SLS so se v drugi krog prebili le še štirje kandidati, ki na volitvah nastopajo s podporo volivcev.

Od parlamentarnih strank je v nedeljo župana dobila le še SD. Zmagala je v Metliki, kjer je slavila že na lokalnih volitvah leta 2010, v Radečah pa bo župana SD nasledila kandidatka lokalne stranke, ki jo je podprla tudi SD.

Volilna udeležba je bila po še neuradnih podatkih volilnih komisij najvišja v Destrniku, kjer se je na volišča odpravilo 64,4 odstotka volivk in volivcev. Najnižja pa je bila v Metliki, le 14,35-odstotna, čemur je verjetno botrovalo dejstvo, da je bil za župana zgolj en kandidat.

Drugi krog bo predvidoma 25. marca. Takrat bosta tudi referendum o družinskem zakoniku in prvi krog nadomestnih županskih volitev v Ljubljani.