c S

V državni zbor prihaja še sedem nadomestnih poslancev - biografija

14.02.2012 14:46 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Z imenovanjem vlade je iz DZ poleg premiera Janeza Janše odšlo še šest poslancev in ena poslanka, nadomestile pa jih bodo štiri poslanke in trije poslanci. Med njimi sta dva že upokojena, dve prihajata z davčnega področja, eden iz Slovenskih železnic. Ena od nadomestnih poslank prihaja iz gospodarstva, eden od poslancev pa iz sindikalne sfere.

Damjana Petavar Dobovšek (SDS)

Magistrica upravnih ved se je rodila 28. maja 1966 v Celju. Poklicno pot je začela na Občini Laško kot davčna inšpektorica, leta 1992 se je zaposlila najprej na republiški upravi za javne prihodke, kasneje na davčni upravi v Celju. Danes je kot podsekretarka zaposlena na generalnem davčnem uradu, kjer vodi projekte notranje organizacije in menedžmenta. Na lokalnih volitvah leta 2006 in 2010 je bila na listi SDS izvoljena za občinsko svetnico SDS v Radečah. V DZ bo zamenjala Andreja Vizjaka.

Ivan Pišek (SDS)

Za ekonomistom, ki se je rodil leta 1965 na Ptuju, je pestra poklicna pot. Začel jo je v Jeklotehni v Mariboru, bil poslovodja Unicefove trgovine v Iraku, v Avstraliji je delal v gradbeništvu, v domovini pa kot inštruktor vožnje motornih vozil. Zaposlen je bil tudi v zasebnem trgovskem podjetju in manjšem gostinskem podjetju, sedaj pa je na Slovenskih železnicah (SŽ) zadolžen za vodenje projektov razvoja SŽ na Štajerskem območju. Ob delu se je izobraževal in pridobil naziv diplomirani ekonomist, študira tudi na magistrskem programu. Je vodja svetniške skupine SDS v občinskem svetu občine Starše in podžupan občine. V DZ bo zamenjal Vinka Gorenaka.

Patricija Šulin (SDS)

Višja davčna inšpektorica, ki je na novogoriškem davčnem uradu zaposlena od leta 1997, se je rodila novembra 1965. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana organizatorka dela, delovne izkušnje pa si je nabirala v podjetjih Meblo in Pigal v Novi Gorici ter kot samostojna podjetnica s trgovinsko dejavnostjo. Na zadnjih lokalnih volitvah je bila izvoljena za svetnico v novogoriškem mestnem svetu, kjer je tudi predsednica svetniške skupine SDS. V DZ bo zamenjala Zvonka Černača.

Jasmina Opec (SLS)

Avgusta leta 1985 rojena pravnica iz okolice Murske Sobote je že v času prejšnje Janševe vlade delovala v kabinetu ministrstva za promet, ki ga je vodil novi gospodarski minister in predsednik SLS Radovan Žerjav. Po koncu mandata se je zaposlila v gospodarstvu. Druga najmlajša poslanka je mestna svetnica v Murski Soboti, leta 2011 pa je bila izvoljena tudi v skupščino Vzajemne. V DZ bo zamenjala Radovana Žerjava.

Roman Žveglič (SLS)

Žveglič, po izobrazbi strojni ključavničar, se je rodil 3. aprila 1964. Doma je iz Sevnice, ukvarja pa se z živinorejo. Leta 1988 je bil med ustanovitelji Slovenske kmečke zveze, sedaj pa že šest let vodi Sindikat kmetov Slovenije. Pred tem je bil štiri leta podpredsednik te organizacije. V DZ bo zamenjal Franca Bogoviča.

Marija Plevčak (DeSUS)

Upokojenka iz Latkove vasi se je rodila januarja 1945, v poslanske klopi pa seda prvič. Končala je Srednjo ekonomsko šolo v Celju. Pred upokojitvijo se je kot samostojna podjetnica ukvarjala z gostinsko in turistično dejavnostjo. V žalskem občinskem odboru DeSUS opravlja funkcijo podpredsednice, je pa tudi podpredsednica sekcije upokojenih obrtnikov pri Zbornici zasebnega gospodarstva Žalec. V DZ bo zamenjala Karla Erjavca.

Janez Vasle (NSi)

Domžalčan, rojen 27. maja 1944, je doktor medicine. Služboval je v Mengšu, kjer je imel zasebno pediatrično ordinacijo, pred kratkim pa se je upokojil. Kot kandidat NSi je nastopil že na volitvah v Evropski parlament leta 2004 in 2009. V DZ bo zamenjal Ljudmilo Novak.