c S

Pličaniča na področju javne uprave čaka vrsta odprtih vprašanj

13.02.2012 07:33 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Novoimenovani minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič je dopoldne kot prvega od področij novega, združenega ministrstva prevzel resor za javno upravo. Posle mu je predala dosedanja generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Soglašala sta, da na novega ministra čaka vrsta odprtih vprašanj.

Pličanič je po primopredaji za STA povedal, da ga obseg dela in nalog ni presenetil, saj delo tega resorja precej dobro pozna. Njegov prvi vtis pa je zelo dober. Po današnjem prvem pogovoru - poleg Kamnarjeve se je srečal še z nekaterimi drugimi vodstvenimi delavci - je stanje na ministrstvu ocenil kot precej urejeno. Res pa je cela vrsta nalog, ki se jih bo moral lotiti takoj v ponedeljek, je dodal.

Po njegovih besedah je cel kup odprtih nalog na vseh segmentih tega resorja. Kot eno od prvih nalog, ki ga čakajo, pa je omenil tudi realizacijo novele zakona o vladi, ki je določila združevanje ministrstev. Tako bo treba spremeniti zakon o državni upravi in vrsto podzakonskih aktov, kar pa po njegovih besedah ni le prioriteta tega ministrstva, ampak celotne vlade.

Kamnarjeva, ki je po odstopu Irme Pavlinič Krebs z ministrskega mesta dosedanjemu premieru Borutu Pahorju pomagala pri vodenju ministrstva za javno upravo, ocenjuje, da je ministrstvo v dobrem stanju.

Veliko nalog je sicer odprtih, predvsem zato, ker so v tesni povezavi z dogovori s socialnimi partnerji, je dodala in pojasnila, da je od poletja naprej dogovarjanje s sindikati praktično zastalo, saj sindikati "niso izkazovali volje, da se s to vlado še naprej pogajajo o odprtih vprašanjih". Tako je relativno veliko vprašanj na področju plačne politike in uslužbenskih razmerij, ki jih bo treba na novo doreči.

Kot enega od pomembnih zakonov pri reformi državne uprave, ki je obstal v parlamentarni proceduri, je Kamnarjeva izpostavila tudi zakon o izvajanju interesov na področju javnih zavodov. Tu bo po njenih besedah nova vlada morala sprejeti odločitev, ali bo nadaljevala s tem zakonom ali pa bo rešitve konceptualno zastavila drugače.

Na vprašanje, ali je Pličaniču kaj svetovala, je odgovorila, da mu je svetovala le eno, da v nekaterih postopkih, ki so tesno povezani s področjem dela tega ministrstva, zmanjša administriranje. Med postopki, kjer je po njenem mnenju kup nepotrebnega birokratiziranja, je omenila različne kadrovske načrte, sistemizacije in z njim povezana opravila, ki jih imajo ministrstva in vlada.

Tudi ministrstvo, ki ga bo vodil Pličanič, je eno tistih, ki je nastalo z združevanjem dosedanjih resorjev; ob javni upravi in pravosodju bo pristojno še za področje lokalne samouprave. Vendar Pličanič za zdaj še ne ve, kje bo kot minister imel prostore. Prav tako se še ni odločil glede državnih sekretarjev. Zaenkrat pravi le, da bo imel dva in da bo moral odločitev sprejeti v kakšnem tednu.

Prav tako še ne ve natančno, kdaj bo sindikate javnega sektorja povabil na pogovore. Vsekakor namerava to storiti "čim prej", a najprej si bo vzel teden ali dva, da čim bolj natančno preuči delovno področje in odprta vprašanja ter določi prioritete reševanja problemov.

O neuresničenih odločbah ustavnega sodišča glede plač pravosodnih funkcionarjev pravi, da ne more biti nobenega dvoma, da jih je treba uresničiti. A namerava najprej stvari natančno preučiti in na podlagi tega oblikovati stališče, kako to storiti.