c S

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o glavnem mestu

07.02.2012 11:32 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti novele Zakona o glavnem mestu RS, ki jo je vložila skupina opozicijskih poslank in poslancev v mandatnem obdobju 2008-2011. Sodišče je pojasnilo, da je zahtevo zavrglo, ker je skupina poslancev po predčasnih volitvah izgubila sposobnost biti predlagatelj v postopku pred ustavnim sodiščem.

Skupina poslank in poslancev je zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o glavnem mestu vložila v prvi polovici leta 2010. Po njihovem mnenju spremenjeni zakon predvideva, da se bo "poslej Ljubljano financiralo privilegirano, posebej, mimo sistema, ki sicer velja za vse ostale mestne in druge občine, in da bo to predmet pogodbe in pogajanj", je na novinarski konferenci ob vlogi zahteve marca 2010 dejal poslanec SDS Branko Grims.

To je po Grimsovih besedah v neskladju z evropsko listino o lokalni samoupravi, ki postavlja lokalno samoupravo kot protiutež centralni veji oblasti, temelj pa je finančna neodvisnost lokalne samouprave.

Kot so zapisali na ustavnem sodišču, je zahtevo vložila skupina poslank in poslancev, katerim se je poslanski mandat iztekel po predčasnih volitvah s konstituiranjem novega državnega zbora 21. decembra 2011. S tem dnem je skupina poslank in poslancev prejšnjega sklica izgubila zakonsko podeljeno sposobnost biti predlagatelj v postopku pred ustavnim sodiščem, so pojasnil.

Ustavno sodišče je minuli teden zavrglo tudi zahtevo za ustavno presojo zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike, ki jo je vložila skupina poslancev SDS in SNS maja lani. Tudi to zahtevo je sodišče zavrglo, ker se je vmes zamenjal sklic DZ.