c S

Komisija ustavila postopek zoper Slovenijo glede kazenskopravnega varstva okolja

31.01.2012 12:57 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Evropska komisija je prejšnji teden sklenila ustaviti postopek zoper Slovenijo zaradi neobveščanja o ukrepih za prenos direktive o kazenskopravnem varstvu okolja. Slovenija je po pojasnilih pravosodnega ministrstva namreč 11. novembra lani komisijo obvestila, da je direktivo v pravni red prenesla s sprejemom novele kazenskega zakonika.

Zakonska novela z implementacijo evropskih direktiv s področja varstva okolja je na novo uredila področje obremenjevanja in uničevanja okolja. "Gre za pregon sodobne ekološke kriminalitete na področju onesnaževanja in nedovoljenega ravnanja z odpadki ter varstvo zaščitenih območij," so danes sporočili z ministrstva za pravosodje.

Po pojasnilih ministrstva je z novelo kazenskega zakonika v celoti prenovljeno kaznivo dejanje onesnaževanja morja in voda s plovili, celovito pa je tudi urejeno protipravno ravnanje z jedrskimi ali drugimi nevarnimi radioaktivnimi snovmi.

Državni zbor je novelo kazenskega zakonika sprejel 18. oktobra lani, 25. oktobra so državni svetniki nanj izglasovali veto, poslanci pa so prenovljeno kazensko zakonodajo znova potrdili 2. novembra.

Kot so še navedli na ministrstvu, so ob pripravi novele kazenskega zakonika ves čas opozarjali, da so spremembe novele v delu, ki se nanašajo na prenos direktive o kazenskopravnem varstvu okolja, potrebne, saj je Sloveniji, v primeru, da direktivne ne bi pravočasno implementirala, grozila visoka denarna kazen.