c S

ITF s pomočjo Španije do večje varnosti v Libanonu

26.01.2012 10:51 Ig, 26. januarja (STA) - Španija je Mednarodni ustanovi za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) namenila 70.000 evrov donacije za projekte odstranjevanja kasetnega streliva v Libanonu. Španija je redna donatorka, od leta 2006 pa je za projekte razminiranja in podporne projekte namenila že več kot milijon evrov, so danes sporočili iz ITF.

Španija je donacijo tokrat prvič namenila za odstranjevanje kasetnega streliva. Kot je ob tej priložnosti povedala španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova, je za Španijo zelo pomembno, da sodeluje pri tovrstnih projektih, ki ljudem na ogroženih območjih omogočajo varnejše življenje.

Problematika kasetnega streliva je v Libanonu še posebej pereča, saj se tam nahaja veliko število neidentificiranih oziroma neodstranjenih eksplozivnih teles.

Po podatkih Združenih narodov naj bi bilo v konfliktih v letu 2006 v južni Libanon izstreljeno več kot štiri milijone kasetnega streliva, od česar je ostalo okrog 40 odstotkov neaktiviranega. Vse od takrat so zaradi nevarnosti eksplozij kmetijska in urbana območja, področja šol in infrastrukture težje dostopna ali onemogočena, življenja in varnost prebivalcev pa močno ogroženi.