c S

Poslanci danes na izredni seji o zmanjšanju števila ministrstev

26.01.2012 07:46 Ljubljana, 26. januarja (STA) - DZ bo danes na izredni seji obravnaval novelo zakona o vladi, s katero bodo število ministrstev s sedanjih 15 zmanjšali na predvidoma 11. Tako bo že pred izvolitvijo mandatarja nastala zasnova za oblikovanje prihodnje vlade, ki jo bo najverjetneje sestavljal predsednik SDS Janez Janša. O njegovi izvolitvi bodo poslanci odločali v soboto.

Novela, ki so jo sicer vložili poslanci levosredinskih strank še pred glasovanjem o predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću kot mandatarskem kandidatu, predvideva 12 ministrstev. Predstavniki koalicijskih partneric SDS, Liste Virant, DeSUS, SLS in NSi pa jo bodo z dopolnili prilagodili.

Omenjene partnerice, ki so v sredo podpisale koalicijsko pogodbo in za mandatarja predlagale Janšo, nameravajo ohraniti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zunanje zadeve. Preostala dosedanja ministrstva pa naj bi se združila ali preoblikovala, tako da bi imeli še ministrstvo za finance, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg 11 ministrstev naj bi imeli tudi ministrstvo brez listnice za Slovence po svetu.

Pred obravnavo na plenarni seji DZ bo omenjeno novelo danes obravnaval še odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

Pred sobotnim glasovanjem o kandidatu za mandatarja se bo danes sestalo tudi predsedstvo SD, ki se bo odločilo glede podpore Janši. Na sredino vložitev kandidature pa se bodo danes odzvali še v drugi stranki, ki ni podpisala omenjene koalicijske pogodbe, Pozitivni Sloveniji.