c S

Komisija za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo o možnostih za poglobitev sodelovanja

25.01.2012 13:01 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Komisija za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je na zasedanju Ljubljani analizirala bilateralno gospodarsko sodelovanje med državama ter možnosti za poglobitev sodelovanja po posameznih področjih. Sodelovanje bi lahko državi poglobili predvsem pri energetiki, rudarstvu, zaščiti okolja, turizmu in prometu.

Tretje zasedanje omenjene komisije - dvodnevno srečanje se je končalo danes - je potrdilo, da obstaja velik nabor konkretnih možnosti za poglabljanje dvostranskega gospodarskega sodelovanja med državama, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot konkretna področja s predlogi za poglabljanje sodelovanja so po zasedanju izpostavili energetiko in rudarstvo, zaščito okolja, informacijsko komunikacijske tehnologije s poudarkom na postavljanju e-uprave, turizem, promet, kmetijstvo in tudi področje regionalnega razvoja. Strani sta si izmenjali tudi informacije in izkušnje s področja spodbujanja podjetništva in industrijske politike.

Poseben poudarek so člani komisije namenili tudi prenosu slovenskih izkušenj iz članstva v EU pri integraciji Srbije v EU. Slovenska stran je srbski strani predstavila tudi delovanje in aktivnosti Centra za razvoj financ.

Obe strani sta podprli skupni projekt v okviru Podonavske strategije, in sicer zahodno balkanski koridor München-Beljak-Ljubljana-Zagreb-Beograd-Sofija-Carigrad. Skupen cilj je tudi povečanje železniškega tovornega prometa na desetem koridorju.

Člani komisije so potrdili, da so izpolnjeni vsi pogoji za vzpostavitev vzajemnosti pri vračilu davka na dodano vrednost med državama, in sicer v omejenem obsegu samo za določeno vrsto blaga in storitev. Vzajemnost naj bi predvidoma začela veljati s 1. februarjem, kar naj bi dodatno spodbudilo podjetja k sodelovanju na sejemskih prireditvah in bo pripomoglo k nadaljnjem poglabljanju gospodarskega sodelovanja.

Obe strani sta na zasedanju izpostavili, da mora biti prioriteta delovanja komisije na konkretnih učinkih za gospodarske subjekte obeh držav. Aprila je tako predvideno poslovno srečanje slovenskega in srbskega združenja informacijsko komunikacijskih tehnologij in podjetij s tega področja. Predvidoma v aprilu bo v Beogradu potekala tudi poslovna konferenca za slovenska in srbska podjetja s področja prehrambene industrije.