c S

ZDA in Avstralija pozdravili sankcije EU proti Iranu

24.01.2012 13:23 Washington/London, 24. januarja (STA) - Po ponedeljkovi odločitvi zunanjih ministrov EU o uvedbi novih ostrih sankcij proti Iranu so odločitev unije pozdravile ZDA, Avstralija pa je sporočila, da se bo tudi sama pridružila embargu na uvoz nafte iz Irana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji ministri EU so v ponedeljek sprejeli odločitev o uvedbi doslej najostrejših sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa. Nove sankcije med drugim vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana in delno zamrznitev transakcij z iransko centralno banko.

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek pozdravil uvedbo sankcij. V pisni izjavi je odgovornost za novo kazen zvrnil na Iran in poudaril, da se je z ukrepom EU ponovno potrdila enotnost mednarodne skupnosti glede resne grožnje iranskega jedrskega programa. "ZDA bodo še naprej sprejemale nove sankcije za povečanje pritiska na Iran," je sporočil Obama.

Avstralski zunanji minister Kevin Rudd pa je po pogovorih z britanskim kolegom Williamom Hagueom v Londonu danes dejal, da bo njegova država sledila EU pri embargu na uvoz iranske nafte. Kot je pojasnil, bo Avstralija sprejela enake sankcije kot Evropska unija v ponedeljek, poroča AFP.

"Razlog je zelo jasen - ljudem v Iranu, političnim elitam Irana kot tudi iranski vladi je treba poslati sporočilo, da njihovo obnašanje v svetu ni sprejemljivo," je bil oster Rudd.

Zunanji ministri EU so se za ostrejše sankcije odločili, saj EU že od oktobra čaka na odgovor Teherana na njen poziv k vrnitvi k vsebinskim pogajanjem o iranskem jedrskem programu. Poleg sankcij v energetskem sektorju so sprejeli še vrsto sankcij v finančnem in prometnem sektorju. Sprejeli so tudi odločitev o drugih izvoznih omejitvah in nove ukrepe proti posameznikom in ustanovam, povezanim z režimom.