c S

Na Hrvaškem obtožnica proti bivšemu direktorju elektrogospodarstva

24.01.2012 09:41 Zagreb, 24. januarja (STA) - Tožilstvo v Zagrebu je v ponedeljek vložilo obtožnico proti bivšemu predsedniku uprave Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) Ivanu Mravaku zaradi prodaje poceni elektrike podjetjema TLM v Šibeniku in Aluminij v Mostarju. Mravak naj bi to storil po naročilu bivšega premiera Iva Sanaderja, so zapisali na spletni strani tožilstva.

Kot še dodaja županijsko državno tožilstvo v Zagrebu, je Mravak med letoma 2007 in 2010 oškodoval Hep za najmanj 650 milijonov kun (87 milijonov evrov). Poleg Mravaka sta obtožena tudi njegov bivši svetovalec Ivan Kapular, ki je sicer upokojeni general hrvaške vojske, ter bivši član nadzornega odbora Hepa Zdenko Jurčić.

Mravaka bremenijo, da je sklenil pogodbe v škodo Hepa in v dobro mostarskega Aluminija po Sanaderjevem naročilu. Tožilstvo je še zapisalo, da bodo nadaljevali preiskavo proti Sanaderju, ki ga bodo preiskovalci v zvezi z omenjeno obtožbo zaslišali v petek.

Hrvaški mediji so v začetku leta poročali, da je Sanader je tudi v tem primeru v najslabšem položaju, ker je po neuradnih informacijah celotna zgodba organizirana zaradi njegovih osebnih koristi od nemško-ameriške družbe Daimler-Chrysler, ki ima delež v mostarskem Aluminiju. Proizvodnja šibeniškega TLM pa je v veliki meri odvisna od sodelovanja z Aluminijem, ki je eden največjih izvoznikov v BiH.

Tožilstvo je med drugim pojasnilo, da je Mravak prodajal poceni elektriko Aluminiju, obenem pa so bili v Hepu prisiljeni povečati uvoz elektrike, ki so jo na trgu plačali po občutno višjih cenah, kot so jo prodajali Aluminiju. Pogodbo so razveljavili januarja 2010.

Kapularja bremenijo, da je od Mravaka zahteval, naj Hep plača počitnice zanj in njegovo družino v vrednosti 41.000 kun (5470 evrov). Mravak in Jurčić naj bi sklepala fiktivne pogodbe, s katerimi sta oškodovala Hep za 307.000 kun (41.000 evrov).

Priči tožilstva bosta bivši podpredsednik vlade Damir Polančec in bivši direktor TLM Ivan Koštan, ki sta bila osumljenca v začetku preiskave leta 2010.

Mravak je sicer decembra lani dosegel dogovor s protikorupcijskim uradom v razvpitem primeru Fimi-media. Priznal je, da je na zahtevo bivšega direktorja hrvaške carine Mladena Barišića leta 2007 prispeval 600.000 kun (80.000 evrov) za črne sklade HDZ. Sodišče ga je obsodilo na leto in pol zapora, pri čemer so upoštevali, da je bil bivši direktor Hepa med preiskavo šest mesecev v priporu.