c S

Svetovni socialni forum letos o krizi kapitalizma

24.01.2012 07:27 Porto Alegre, 24. januarja (STA) - V brazilskem Portu Alegre se bo danes začel 12. Svetovni socialni forum, ki predstavlja nekakšno protiutež Svetovnemu gospodarskemu forumu, ki se bo v sredo začel v švicarskem mondenem letovišču Davos. Svetovni socialni forum bo letos potekal pod geslom Kapitalistična kriza, socialna in ekološka pravičnost.

Nasprotniki globalizacije, sindikati, politiki, okoljevarstveniki in člani drugih levičarskih skupin bodo iskali rešitve za svet, ki se je po njihovem mnenju znašel v gospodarski, politični in okoljski krizi. V četrtek jih bo obiskala tudi brazilska predsednica Dilma Rousseff, so poročale tuje tiskovne agencije.

Svetovnemu socialnemu forumu se bo letos pridružilo več novih gibanj, med njimi Okupiraj Wall Street in 15o, pa tudi številni mladi, ki so sprožili arabsko pomlad. Srečanja naj bi se po različnih napovedih udeležilo med 30.000 in 70.000 ljudi.

Ena od prioritet foruma, ki se bo zaključil v nedeljo, je tudi priprava na junijski Ljudski vrh, ki bo v Riu de Janeiru potekal vzporedno z okoljevarstvenim vrhom ZN Rio+20.

V Portu Alegre je potekal tudi prvi Svetovni socialni forum leta 2001. Lani so srečanje pripravili v Dakarju, posvetili pa so se vstajam v arabskem svetu, zahtevam po demokraciji in kritikam poraznih socialnih razmer, ki po njihovem mnenju odsevajo krizo kapitalizma.