c S

Ministri v Berlinu izpostavljajo zaščito kmetijskih zemljišč

23.01.2012 07:27 Berlin, 21. januarja (STA) - Globalni forum in vrh kmetijskih ministrov v Berlinu sta letos namenjena reševanju proizvodnje hrane, ki je postala premajhna. Kot je za STA pojasnil kmetijski minister, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, ministri izpostavljajo močno zaščito zemljišč in proučevanju razlogov, zakaj toliko hrane v EU konča v smeteh.

"Hrane primanjkuje, ob tem pa se moramo zavedati, da moramo varovati naravne vire. To pomeni, da bo kemije in antibiotikov pri reji živali še manj," je po zaključku globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo poudaril Židan.

Na forumu so se začele kazati poti, kako nahraniti ljudi. "Izpostavljena je bila izredno močna zaščita kmetijskih zemljišč in celo ukrepi za izboljšanje njihov strukture, proučiti pa bo treba tudi razloge, zakaj toliko hrane v EU konča v smeteh," je izpostavil Židan. Po nekaterih ocenah namreč v EU tretjina hrane ne konča pri porabnikih, temveč nekje znotraj prehranske poti. Nemčija je ob tem najavila študijo, ki bo osnova za njihove in verjetno tudi evropske ukrepe na tem področju.

Na forumu se je razvila tudi burna razprava o vlogi bioenergetike. "Nemčija je prepričana, da obnovljivi viri energije, ki konkurirajo hrani, več ne smejo biti dovoljeni," je dejal Židan.

Popoldan sledi v Berlinu vrh ministrov, na katerem bodo sprejeli kar nekaj sklepov. Z njimi bodo po besedah Židana poudarili, da so ministri odgovorni za odpravo lakote in podhranjenosti. Zavezali naj bi se tudi za izvajanje ukrepov za znatno zmanjšanje izgube kmetijskih zemljišč, še večji naj bi bil poudarek na raziskavah s področja trajnostne kmetijske proizvodnje. Prav tako pa naj bi se zavezali k iskanju rešitev, da bi bilo izgub hrane manj.

Židan je poudaril, da sklepi v Berlinu v veliki meri določajo bodoče ravnanje Evropske komisije.

Židan se udeležuje tako vrha kmetijskih ministrov kot globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo, ki letos poteka na temo Varnost preskrbe s hrano s pomočjo trajnostne rasti - kmetovanje z omejenimi naravnimi viri.

Izbrana tema je vezana na konferenco ZN o trajnostnem razvoju, ki bo potekala konec junija v Rio de Janeiru, kjer bodo obravnavane tri nosilne teme - zeleno gospodarstvo, zmanjšanje revščine v svetu ter vzpostavitev institucionalnega okvirja za trajnostni razvoj.

Na 77. mednarodnem sejmu prehrane, kmetijstva in hortikulture Zeleni teden, ki so ga v Berlinu odprli v četrtek, se Slovenija predstavlja kot dežela z odlično kulinariko in podeželjem, v podobi blagovne znamke Gostilna Slovenija ter promocijo turističnih kmetij ter slovenskih vin.