c S

Janković si želi, da bi Pozitivna Slovenija postala najštevilčnejša stranka v Sloveniji

23.01.2012 07:26 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je na strankinem kongresu v Ljubljani poudaril, da bodo v stranki storili vse, da postanejo najštevilčnejša stranka v Sloveniji. Janković, ki ni dobil podpore za mandatarja, se ni izjasnil, ali bo vnovič kandidiral za ljubljanskega župana, meni pa, da vnovične predčasne volitve niso primerne.

Janković je sicer v svojem slabe pol ure dolgem nagovoru spomnil na dogajanje v preteklem letu, ko se je po padcu več zakonov na referendumih in izglasovani nezaupnici vlade odločil za nastop na decembrskih predčasnih državnozborskih volitvah.

"Ni nas bilo veliko, ki smo vedeli, da bomo zmagali," je poudaril. Po njegovih besedah so bili rezultati volitev sprva pričakovani. "Potem pa se je zgodila napaka v sistemu in ta napaka smo mi," je dejal.

Janković je opisal tudi dogajanje po volitvah, med drugim pogajanja in izvolitev predsednika DZ Gregorja Viranta, potem ko kandidatka Pozitivne Slovenije Maša Kociper ni dobila zadostne podpore. Obenem je pojasnil tudi, zakaj se kljub odločitvi Liste Virant, da ne bo del njegove koalicije, ni odločil za odstop od kandidature za mandatarja. "Razočarali bi 315.000 državljanov, če jim ne bi dali priložnosti, da slišijo, kaj je naš program, za kaj se zavzemamo in kakšno razpravo hočemo," je pojasnil.

Glede glasovanja, pri katerem nekateri poslanci niso dvignili glasovnic, nekateri pa so si med seboj pokazali, kaj so obkrožili, je zatrdil, da od svojih poslancev ne bo nikoli zahteval, da ne smejo glasovati, in da nikoli ne želi videti, da si glasovnice kažejo med sabo. Če si ne zaupajo, da želijo delati najboljše za državo, je po njegovem mnenju bolje, da gredo iz parlamenta.

Kritičen je bil tudi do argumentov, s katerimi so v Listi Virant utemeljevali svojo odločitev za nesodelovanje. Med drugim je omenil njihove navedbe, da v pogodbi, ki so jo sicer parafirali, ni bilo zajeto vse, kar so imeli v svojih programih. "A zdaj pa je zajeto," se Janković sprašuje glede dogovorov SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki v teh dneh končujejo z usklajevanji koalicijske pogodbe. Kot pravi Janković, ga zelo zanima, kako gredo skupaj verouk v šolah in vrednote NOB. Ob tem se je vprašal tudi, kako se počutijo volivci Liste Virant in DeSUS, ki sta tik pred vstopom v desnosredinsko koalicijo. "Državljani ne bodo pozabili te izdaje," je prepričan.

Na dnevnem redu današnjega kongresa stranke je tudi sprememba imena stranke - ta naj bi se po novem namesto Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija imenovala le Pozitivna Slovenija. Prav tako pa naj bi delegati statut spremenili tako, da bi omogočal oblikovanje občinskih in mestnih odborov, ki so potrebni tudi zaradi nadomestnih županskih volitev.

Janković se v nagovoru ni izjasnil, ali se bo sam znova potegoval za župana oziroma ali bo ostal poslanec DZ ter se kot tak posvečal razvoju strankine mreže. Ponovil pa je, da je že pred volitvami poudaril, da ga zanimata zmaga in položaj predsednika vlade. Glede predčasnih volitev v primeru, da ne bi mogli oblikovati vlade, je dejal, da si jih sicer želijo mnogi volivci, a bi pomenile le dodatne težave za Slovenijo.

Kongresa se med drugim udeležujejo tudi nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, ekonomist Jože Mencinger in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik.

Po mnenju Udeta je z zmago Pozitivne Slovenije na volitvah na levi sredini nastala močna in vsebinsko jasno opredeljena stranka. Kot pravi, bo stranka ne glede na oblikovanje koalicije delovala kot močna stranka, lahko tudi kot močna opozicija. Ude ni izključil možnosti, da bi Pozitivna Slovenija najprej delovala v opoziciji, kasneje pa bi lahko tudi prevzela vlado, saj desnosredinske stranke po njegovem ne bodo oblikovale močne vlade.

Mencinger pa je v sicer kratkem govoru dejal le, da verjame, da bi Pozitivna Slovenija lahko spremenila Slovenijo, saj Sloveniji manjka optimizma, preveč pa je hinavščine.