c S

Koalicijska pogajanja desnosredinskih strank danes tudi z DeSUS

20.01.2012 07:28 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Potem ko večina strank ni izrazila navdušenja nad možnostjo, da bi za mandatarja kandidiral Marko Voljč, se bodo danes nadaljevala pogajanja desnosredinskih strank o morebitni koaliciji. SDS, Listi Virant, SLS in NSi se bodo po sklepu izvršnega odbora stranke pri tem pridružili še pogajalci DeSUS. Danes se bo sestal tudi izvršilni odbor SLS.

Ker predsednik na volitvah prvouvrščene Pozitivne Slovenije na mandatarskem glasovanju 11. januarja ni prejel zadostne poslanske podpore, je predsednik republike Danilo Türk opravil nov krog posvetovanj, po katerem je kot možnost, da bi ga predlagal za kandidata za mandatarja, izpostavil finančnika Marka Voljča.

V večini parlamentarnih strank nad predlogom niso bili navdušeni. Ne nazadnje so desnosredinske stranke že pred tem, natančneje 8. januarja, parafirale in tudi načeloma uskladile koalicijsko pogodbo, po kateri bi mandatarstvo prevzel predsednik SDS Janez Janša. V sredo pa je priključitev pogajanjem med SDS, Listo Virant, SLS in NSi napovedal še predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Že zjutraj se bodo pogajalci DeSUS sestali na sedežu stranke, tekom dopoldneva pa bodo predvidoma potekala tudi pogajanja vseh petih morebitnih koalicijskih strank. Iz SDS so sporočili, da ni njihova navada, da bi koalicijo sestavljali pred kamerami in da tega tudi tokrat ne bodo počeli. Kraj in čas pogajanj tako za zdaj nista znana.

Popoldne se bo sestal še izvršilni odbor SLS, ki bo razpravljal o osnutku desnosredinske koalicijske pogodbe.