c S

Marko Voljč - ali bo v drugo uspelo?

19.01.2012 07:18 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Dvainšestdesetletni bankir Marko Voljč se po natanko dvajsetih letih na pobudo predsednika republike Danila Türka ponovno omenja kot morebitni kandidat za mandatarja. Podobno kot pred 20 leti se je kot morebitni kandidat pojavil v času, ko deluje v tujini.

Magister ekonomije Voljč je svojo poklicno pot začel v 70. letih prejšnjega stoletja. Leta 1976 je postal vodja oddelka za analize v Narodni banki Slovenije. Tri leta kasneje je odšel v tujino, delal za Svetovno banko v Washingtonu in Mehiki, v tej instituciji pa je ostal zaposlen do leta 1992.

Februarja tega leta je postal tudi kandidat za mandatarja, vendar na tajnem glasovanju v takrat 240-članskem državnem zboru ni dobil zadostne podpore. Zbral je 115 glasov, za izvolitev pa jih je potreboval šest več. Kljub neuspehu na političnem parketu je Voljč ostal v Sloveniji in jeseni 1992 postal prvi mož NLB.

Največjo slovensko banko je zapustil januarja 2004, kritiki opozarjajo, da ne povsem prostovoljno. Odšel je namreč zaradi uvajanja računalniškega sistema Sigma, ki je NLB in njenim komitentom povzročil številne težave in stroške. Po odhodu iz NLB je prevzel mesto generalnega direktorja za Srednjo Evropo v belgijski finančni skupini KBC, odgovoren pa je bil tudi za koordinacijo aktivnosti na področju bančništva, zavarovalništva in kontrolinga.

Dve leti kasneje je prevzel mesto glavnega izvršnega direktorja madžarske banke K&H, ki sodi pod okrilje KBC. Nato pa je aprila 2010 postal novi glavni izvršni direktor skupine KBC za Srednjo in Vzhodno Evropo ter Rusijo in član uprave KBC. Voljč je hkrati tudi konzul Mehike v Sloveniji.

Voljč je poročen in ima enega sina. Med tujimi jeziki tekoče govori angleško, špansko in srbsko, dobro pa tudi nemški jezik.