c S

Ruski osnutek resolucije o Siriji nesprejemljiv za zahodne države

18.01.2012 09:54 New York, 18. januarja (STA) - Člani Varnostnega sveta Združenih narodov v torek niso dosegli soglasja okrog novega osnutka resolucije proti Siriji, ki ga je poslala v obtok Rusija. Za Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo in ZDA osnutek ni sprejemljiv, ker vali krivdo za nastale razmere enakomerno na upornike in vlado.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je v Moskvi dejal, da želijo zahodne države iz osnutka resolucije črtati določila, ki potrjujejo suverenost sirskih oblasti in načelo nevmešavanja v notranje zadeve. Rusija tudi meni, da ne bi bilo pošteno za nasilje kriviti le vlado, vendar se je pripravljena pogajati naprej.

V desetih mesecih vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada je umrlo najmanj 5400 ljudi. Sirski uporniki, ki so v ponedeljek zahtevali oboroženo posredovanje mednarodnih enot, pa poročajo, da naj bi sirske varnostne sile samo v torek ubile še 30 ljudi.

Nasilje je v torek ponovno obsodil predsednik ZDA Barack Obama, ki ga je označil za nesprejemljivega in napovedal povečanje pritiska na al Asada, da odstopi. Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice pa je v torek izrazila obžalovanje, da doslej še ni bil sprejet embargo na orožje za Sirijo.

Pretekli teden je v pristanišče Tartus priplula ruska ladja s tovorom streliva, ki zagotovo ne bo končalo pri upornikih. Sirija je ena od resnejših strank za nakupe ruskega orožja, kar pojasnjuje rusko nasprotovanje ostrejšim ukrepom mednarodne skupnosti proti režimu al Asada. ZDA za prodajo orožja Siriji obtožujejo tudi Iran.

Sirija je v torek tudi odločno zavrnila pobudo iz Katarja, da bi arabske države sestavile ina v Sirijo napotile mirovne sile za umiritev razmer. Sirsko zunanje ministrstvo je arabske države opozorilo naj prenehajo z negativno kampanjo proti vladi v Damasku. Tudi Rusija je proti posredovanju arabskih držav.