c S

Kolegij o ustavni komisiji in razširitvi pooblastil skupnemu odboru

18.01.2012 10:43 Ljubljana, 18. januarja (STA) - V DZ se bo sestal kolegij predsednika DZ in določil datum izredne seje, na kateri bo DZ odločal o paketu šestih finančnih zakonov, ki jih zaradi slabe finančne slike države predlaga vlada. Dogovorili naj bi se tudi o ustanovitvi ustavne komisije in razširitvi pooblastil skupnega odbora. Pogovori o koaliciji pa, vsaj uradno, niso predvideni.

Ustanovitev ustavne komisije je potrebna zato, ker so se vodje parlamentarnih strank v torek na političnem vrhu dogovorili, da bodo poslanske skupine v DZ vložile predlog ustavnih sprememb, s katerimi bi določili t. i. zlato pravilo, ki bo določilo najvišjo dopustno mejo javnega dolga. Kolegij naj bi danes tako določil, kateri stranki pripada posamezno mesto v komisiji, dokončno sestavo komisije pa bo moral potrditi še DZ.

Dogovor o razširitvi pooblastil skupnega odbora so vodje poslanskih skupin dosegli na torkovem neformalnem sestanku pri predsedniku DZ, takšno rešitev pa so predlagale poslanske skupine Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS. Sprva je bila sicer predlagano, da bi do oblikovanja vlade in koalicije ustanovili nekaj začasnih delovnih teles.

Posebni dogovori glede koalicije za danes vsaj uradno niso predvideni. Tako se zdi, da politične stranke bolj ali manj čakajo, kako se bo odločila stranka DeSUS. Slednja namreč čaka, da ji predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković sporoči imena dveh dodatnih poslancev desnosredinskih strank - rok ima do četrtka - ki bi podprla njegovo morebitno vnovično kandidaturo za mandatarja. Od njegovega odgovora je namreč po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca odvisno nadaljnje ravnanje stranke.