c S

Namesto začasnih delovnih teles predvidena razširitev pristojnosti skupnega odbora

18.01.2012 07:17 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Vodje poslanskih skupin so se na današnjem neformalnem sestanku s predsednikom DZ Gregorjem Virantom dogovorili, da bodo oblikovali ustavno komisijo, ki bo obravnavala ustavne spremembe. T. i. skupni odbor pa bodo razširili tako, da bo lahko obravnaval vsa področja, je za STA povedal Virant. Seja o mandatarju naj bi bila v soboto, 28. januarja.

Vsi omenjeni dogovori so neformalni, potrditi pa jih mora še kolegij predsednika DZ, ki se bo vnovič sestal v sredo.

Ustanovitev ustavne komisije DZ je potrebna zaradi današnjega dogovora predsednikov parlamentarnih strank, ki so se dogovorili, da bodo poslanske skupine v DZ poslale predlog ustavne spremembe, s katero bi določili t. i. zlato pravilo, s katerim bi v ustavi določili zgornjo, še dopustno mejo javnega dolga države.

S tem ko so poslanske skupine razširile področja, ki jih lahko obravnava skupni odbor, so se odpovedale ideji, da bi se ustanovila začasna delovna telesa. Razširitev pristojnosti skupnega odbora so v dopisu predsedniku DZ v ponedeljek predlagale poslanske skupine Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS.

Virant je povedal še, da naj bi bila izredna seja, na kateri bo DZ vnovič glasoval o kandidatu za mandatarja, v soboto, 28. januarja.