c S

Več organizacij in strank za moratorij na odločanje o Tešu 6

17.01.2012 15:27 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Danes je 16 organizacij, gibanj, posameznikov in strank predsednikom parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin poslalo odprto pismo, v katerem jih pozivajo k sprejetju takojšnjega šestmesečnega moratorija na odločanje o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

"Teš 6 je danes največja in najdražja investicija, ki trenutno poteka v Sloveniji in ki doslej še ni dobila nedvoumne politične zelene luči," so zapisali v pismu in dodali, da je "izgovarjanje, da se mora projekt nadaljevati, ker je že predaleč, nesprejemljivo in ne ustreza dejstvom".

Ob tem navajajo, da gradbeni stroji v Šoštanju "brnijo noč in dan ter s tem dvigujejo stroške projekta, za katerega še ni jasno, kako bo poplačan". Po njihovem mnenju gre za neodgovorno ravnanje investitorja, ki je v 100-odstotni državni lasti in bi glede na vse okoliščine moral pokazati "toliko odgovornosti, da bi preprečil vse nadaljnje stroške, dokler investicija ne dobi nedvoumne politične zelene luči za nadaljevanje".

Da bi se izognili temu "neodgovornemu ravnanju", predlagajo, da se s potrditvijo nove vlade nemudoma razpiše moratorij na vse nadaljnje aktivnosti, da se zaustavi postopek gradnje in da se počaka na odgovore, na katere čakajo že več kot dve leti.

"Moratorij naj se izkoristi za ustanovitev in odločanje etičnega razsodišča, ki bo podalo za vlado zavezujoče mnenje glede prihodnosti tega projekta. Šestmesečni moratorij bi moral prav tako zadostovati za izdelavo trajnostnega energetskega scenarija," so poudarili.

Etično razsodišče naj pretehta etično sprejemljivost odločitve o Tešu 6, njegovi člani pa naj poskušajo priti do poenotenega mnenja o prihodnosti tega projekta.

Etično razsodišče naj po njihovi oceni obravnava vsaj naslednje vidike projekta: ekonomiko, trenutna in bodoča tveganja, primerjavo z alternativami, skladnost z vizijo prehoda v nizkoogljično družbo, posledice za gospodarsko in energetsko usmeritev Slovenije ter posledice na okolje, zdravje ljudi, zaposlovanje in skladen regionalni razvoj.

Ustanovitev etičnega razsodišča naj takoj ob nastopu mandata predlaga predsednik vlade, njegove člane, ustanovitveni akt ter druge relevantne dokumente pa naj potrdi vlada.

"Koalicijske partnerice naj se zavežejo, da bodo argumentirano poročilo razsodišča in njegove smernice spoštovale in sprejele odločitev, ki bo skladna z rezultati dela razsodišča," so še zapisali v pismu, ki so ga med drugim podpisali nevladne organizacije Greenpeace v Sloveniji, Umanotera, Slovenski E-forum, Ekologi brez meja, Focus, Inštitut za trajnostni razvoj ter Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, Stranka mladih - zeleni Evrope in Zares.