c S

Martin Schulz - nemški socialdemokrat brez dlake na jeziku

17.01.2012 13:05 Strasbourg, 17. januarja (STA) - Nemški socialdemokrat Martin Schulz, ki bo prihodnji dve leti in pol vodil Evropski parlament, je peti neposredno izvoljeni socialdemokrat in četrti Nemec na tem položaju. V evropskih krogih je znan po svojih retoričnih sposobnostih in tem, da je brez dlake na jeziku, pričakovati pa je, da bo kot predsednik parlamenta nekoliko bolj spravljiv.

Izvolitev za predsednika Evropskega parlamenta predstavlja vrhunec Schulzeve dolge politične kariere, ki jo je začel pri 19. letih z vstopom v nemško socialdemokratsko stranko (SPD). Za evropskega poslanca je bil prvič izvoljen leta 1994.

56-letni knjigarnar, ki prihaja iz nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija, je od leta 2004 vodil politično skupino socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu. Od danes bo moral govoriti v imenu vseh 754 evropskih poslancev, njegova skupina pa bo še danes izbrala novega vodjo.

Schulz na čelo Evropskega parlamenta prihaja v času hude dolžniške krize v EU, pri reševanju katere bo pomembno vlogo igrala tudi ta institucija. V skladu z lizbonsko pogodbo, ki je v veljavi od decembra 2009, ima namreč Evropski parlament precej več pristojnosti, zato je predsednik parlamenta eden najpomembnejših sogovornikov voditeljev držav članic. Ima med drugim pravico do krajšega govora na zasedanjih Evropskega sveta, vendar pa mora nato zapustiti dvorano, v kateri poteka vrh unije.

Schulz že več let opozarja, da se v Evropski uniji o preveč pomembnih stvareh odloča za zaprtimi vrati. V pogovoru za nemški časnik Der Spiegel je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že napovedal, da bo v svojem prvem nastopu na vrhu unije skušal to spremeniti. "To lahko storimo le z bojem," je bil odločen.

Pomembna tema Schulzevega dveinpolletnega predsedniškega mandata bo tudi okoli bilijon evrov težki večletni finančni okvir EU za obdobje med letoma 214 in 2020, ki ga mora unija sprejeti do konca letošnjega leta. Pri odločanju o tem pa pomembno vlogo igrajo ne le države članice, ki so glede tega vprašanja vse prej kot enotne, temveč tudi Evropski parlament. Schulz kot predsednik parlamenta pri tem lahko igra ostro, a bo moral tudi pravočasno pristati na kompromise.

Nemec brez dlake na jeziku je bil kot evropski poslanec marsikomu trn v peti. Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi ga je leta 2003 na seji Evropskega parlamenta ozmerjal in dejal, da bi lahko v filmu igral vlogo paznika v koncentracijskem taborišču. Incident je sprožil ogorčenje, podoba bradatega Nemca pa je postala prepoznavna po vsej Evropi.

Schulz velja za enega boljših retorikov v Evropskem parlamentu. Kot predsednik te institucije bo najverjetneje moral govoriti v bolj spravljivih tonih kot doslej, ko je vodil socialiste in demokrate. Vendar pa ni pričakovati, da ga bo minilo veselje do besednih obračunov.

Nekateri opozarjajo, da položaj predsednika Evropskega parlamenta ni največ, kar je v življenju dosegel Schulz. Velja namreč tudi za enega resnejših kandidatov Nemčije za evropskega komisarja.