c S

Avtomatična izmenjava informacij z nizozemsko davčno upravo

17.01.2012 13:04 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Slovenska in nizozemska davčna uprava sta podpisali memorandum o izmenjavi informacij v zvezi z neposrednim obdavčevanjem. S tem se bo okrepila avtomatična izmenjava informacij o dohodkih, ki jih slovenski rezidenti prejemajo na Nizozemskem.

Memorandum sta v petek podpisala generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Mojca Centa in namestnik generalnega direktorja Generalnega direktorata davčne in carinske uprave Nizozemske Theo Poolen, so danes sporočili iz Dursa.

Memorandum za obe instituciji pomeni zavezo, da si bosta avtomatično izmenjevali informacije o rezidentih druge države, in sicer glede naslednjih kategorij prihodkov in kapitala: nepremičnega premoženja, dividend ter licenčnin in avtorskih honorarjev, dohodkov iz samostojnih osebnih ter odvisnih osebnih storitev, plačil direktorjem, dohodkov iz dejavnosti umetnika ali športnika, pokojnin, rent in plačil v okviru socialnega varstva, plačil študentom za izobraževanje in usposabljanje ter drugih dohodkov.

Memorandum omogoča tudi avtomatično izmenjavo drugih vrst informacij, predvsem informacij o naključnih ciljnih skupinah ter prisotnost davčnih uslužbencev pri opravljanju davčnega nadzora.

Davčni administraciji sta tudi do sedaj dobro sodelovali, in sicer je doslej izmenjava informacij potekala predvsem na zaprosilo in spontano. S podpisanim memorandumom se bo torej okrepila avtomatična izmenjava informacij v zvezi z neposrednim obdavčenjem.