c S

Stranke Türku predstavile povečini že znana stališča

17.01.2012 07:20 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Po neizvolitvi Zorana Jankovića za mandatarja so se pri predsedniku republike Danilu Türku nadaljevala posvetovanja z vodstvi parlamentarnih strank o oblikovanju nove vladne koalicije. Predstavniki poslanskih skupin so Türku predstavili povečini že znana stališča, predsednik republike pa je po pogovorih napovedal morebitna dodatna posvetovanja.

Prvi je na pogovor v predsedniško palačo prišel predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Po pogovorih je za medije povedal, da so s Türkom med drugim analizirali, kaj se je zgodilo prejšnjo sredo na glasovanju, ko Janković ni dobil zadostne podpre poslancev za mandatarja. Vnovič je izrazil tudi nestrinjanje s potezo poslancev, ki v sredo niso glasovali.

Janković je danes tudi napovedal, da bo v soboto kongres stranke, po katerem bodo predstavili korake za naprej. Po neuspešni kandidaturi za mandatarja se namreč še ni izjasnil, ali bi utegnil kandidaturo sprejeti še enkrat.

Türk in predsednik SDS Janez Janša sta tudi po današnjem sestanku ostala brez odgovorov glede možnega mandatarstva Janše, ki pa je predsedniku pokazal osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank. Janša je v izjavi za medije poudaril, da od DeSUS in SD pričakuje racionalno odločitev in upa, da bo SD morda prvič v zgodovini presegla ideološke delitve ter se odločila za sodelovanje.

Kot pravi Janša, je bilo težko dobiti kakršen koli občutek glede mandatarstva, saj je predsednik razlagal roke in datume ter tehnične pristojnosti, ki jih ima. Obsodil je tudi neglasovanje nekaterih strank ob prvem glasovanju za kandidata za mandatarja, "medtem ko se mu nabiranje glasov pri drugih strankah in politična korupcija ne zdita sporna".

Predsednik SD Borut Pahor in vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa sta predsedniku republike na pogovorih sporočila, da stranka za mandatarja še vedno podpira predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. To je po pogovorih sporočil Veber, pri tem pa poudaril, da ima Janković zdaj nalogo, da si zagotovi zadostno podporo.

Glede pobude desnosredinskih strank za koalicijsko sodelovanje je Veber povedal, da se ne želijo pogajati na dveh straneh. Na vprašanje, kdaj bodo sporočili svojo odločitev, pa je odvrnil, da bodo najprej počakali na prihodnje korake Jankovića, nato pa bodo analizirali tudi omenjeno pogodbo in sporočili stališče.

V Listi Virant pa so predsedniku republike povedali, da bo stranka nadaljevala pogajanja za desnosredinsko koalicijo, v kateri pa želi stranka imeti pomembno vlogo. Je pa predsednik stranke Gregor Virant poudaril, da s tem, ko je Lista Virant zavrnila mandatarskega kandidata Zorana Jankovića, "nikomur ni planila v objem".

Stranka je sicer na poznejšem svetu obravnavala osnutek desnosredinske koalicijske pogodbe, v katerem je po Virantovih besedah že veliko jamstev za to, da bodo v njej imeli močno vlogo in bodo enakopraven partner. O koaliciji pa se danes še niso odločali. Je pa iz stranke izstopil prepoznavni član Marko Pavliha. Kot je zapisal, je razlaga razvidna iz njegovih dosedanjih stališč glede "(ne)spoštovanja demokratične abecede".

Svet Liste Virant je na sestanku ugotovil, da imajo na še nekaj vsebinskih pripomb. V nekaj dneh jih bodo partnerjem posredovali še v pisni obliki in nadaljevali pogovore, je po seji sveta povzel podpredsednik stranke Janez Šušteršič. Ob tem je poudaril, da je ključno, da mora k tem pogovorom pristopiti vsaj še ena stranka, saj sicer taka koalicija nima dovolj poslanskih glasov.

Med strankami, ki bi lahko prestopile v desnosredinsko koalicijo, je DeSUS, ki pa se bo o podpori morebitnemu kandidatu za mandatarja odločala, ko bo znano stališče predsednika republike. Kot je po sestanku pri predsedniku republike dejal prvak DeSUS Karl Erjavec, so poslanci stranke enotni, prav tako bodo tudi organi DeSUS. Nekateri na terenu bi si za mandatarja sicer bolj želeli Zorana Jankovića kot Janšo, a nihče si ne želi predčasnih volitev, je pojasnil.

Erjavec je pogovor s predsednikom republike označil kot zelo konstruktivnega, analizirala sta trenutno politično situacijo, s katero pa po Erjavčevih ocenah tudi sam predsednik ni preveč zadovoljen, ker se zadeve zapletajo. "Vidimo, da se politična kriza poglablja, s tem pa tudi gospodarska in finančna kriza. Bonitetne ocene nam padajo tudi zaradi politične nestabilnosti," je v izjavi novinarjem opozoril Erjavec.

SLS je tudi po pogovoru pri Türku ostala pri stališču, da v vlado, ki bi jo oblikoval Janković, ne gredo. Namigov o morebitnem kandidatu za mandatarja na pogovoru po besedah predsednika stranke Radovana Žerjava ni bilo. Število mandatarskih kandidatov pa je po njegovem mnenju vprašanje za vedeževalko.

Žerjav je predsedniku republike pojasnil tudi odločitev nekaterih strank, ki ob glasovanju za mandatarja minulo sredo niso dvignile glasovnic. S tem so želeli zaščititi svojo politično osebnost, da ne bi bili označeni kot tisti, ki se ukvarjajo s korupcijo, je dejal.

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak je sicer prav, da je Janković prvi dobil priložnost za kandidaturo za mandatarja, vendar je ni znal izkoristiti. "Kot drugega mi podpiramo Janeza Janšo za mandatarja," je dejala.

Novakova je po pogovorih povedala, da sicer razume tudi predsednikove pomisleke, vendar v NSi menijo, da bi predsednik SDS Janez Janša lahko "dobro in učinkovito vodil vlado, ki pa je v tem trenutku Sloveniji zelo potrebna". Na vprašanje, ali je eden izmed predsednikovih pomislekov ta, da je Janša v kazenskem postopku, je Novakova odgovorila pritrdilno.