c S

Predstavnik IMF opozarja pred možnimi težavami v območju evra

16.01.2012 16:18 Pariz/Hongkong, 16. januarja (STA) - Potem ko je bonitetna hiša S&P znižala oceno devetim državam z evrom, banke pa so pri Evropski centralni banki v nedeljo naložile novo rekordno vrednost depozitov, je prvi namestnik generalne direktorice IMF David Lipton opozoril, da bi lahko območje evra zajela spirala vse manjšega zaupanja, stagnacije in manjšega števila delovnih mest.

"Evropa bi lahko zdrsnila v padajočo spiralo vse manjšega zaupanja, stagnacije in manjšega števila delovnih mest. V današnjem medsebojno povezanem globalnem gospodarstvu nobena država in nobena regija ne bi bili imuni na to katastrofo," je na azijskem finančnem forumu danes v Hongkongu opozoril predstavnik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Lipton.

V Hongkongu se mudi tudi britanski finančni minister George Osborne. Menil je, da bi moralo znižanje bonitetnih ocen spodbuditi reforme. "Nihče ne mara znižanja bonitetnih ocen, a veliko bolj pomembno je, da zahodne države ukrepajo in obnovijo svojo fiskalno vzdržnost," je dejal. Čeprav Velika Britanija ni članica območja evra, si želi, da bi se razmere v Evropi umirile.

Voditelji držav članic EU se bodo sestali 30. januarja v Bruslju, tema pogovorov pa bo tudi pakt za krepitev fiskalne unije v območju evra, ki bo v skladu z decembrskim dogovorom voditeljev članic EU zaživel skozi meddržavni sporazum, med drugim pa bo terjal uravnotežene proračune.

Petkova odločitev bonitetne agencije Standard & Poor's (S&P), ki je znižala oceno devetim državam z evrom, med njimi tudi Sloveniji in Franciji, in težave Grčije pri pogajanjih z zasebnimi upniki kljub temu vzbujajo skrb, da trgi na odgovore evropskih voditeljev ne bodo pripravljeni čakati dolgo.

Evro se je zaradi poteze S&P znašel pod pritiskom; glede na jen je danes dosegel najnižjo raven v zadnjih 11 letih, a si je nato nekoliko opomogel. Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier, ki se prav tako udeležuje srečanja v Hongkongu, je ob tem poudaril, da bo evro ostal globalna valuta. Tečaji delnic se v Evropi po začetnem padcu gibljejo neenotno.