c S

Na MZZ zanikajo nove zaplete v odnosih z ZDA

16.01.2012 07:32 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Na slovenskem zunanjem ministrstvu so danes zanikali pisanje nekaterih medijev, da so ZDA odpovedale že dogovorjene konzultacije zunanjega ministra Samuela Žbogarja v Washingtonu in da naj bi bil veleposlanik Roman Kirn znova povabljen na pogovor v State Department.

Spletni portal pozareport.si je danes, sklicujoč se na neimenovane diplomatske vire, tudi poročal, da so ZDA že v času predvolilne kampanje pred decembrskimi volitvami v Sloveniji diplomatska predstavništva držav članic Nata brifirale o "sumljivih povezavah" kroga Zorana Jankovića s t.i. narkomafijo, in da naj bi imele o Jankoviću celo poseben dosje.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je danes te navedbe označil kot "smešne". "Nobene take stvari ni," je dejal v izjavi za medije na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Sloveniji.

Na zunanjem ministrstvu so medtem zatrdili, da Žbogar ni načrtoval nobene poti v ZDA, temveč bo v svoji novi vlogi - s februarjem bo prevzel položaj vodje urada EU na Kosovu - najprej odpotoval na priprave v Bruselj, nato pa bo odšel v Prištino.

V sporočilu so še zapisali, da dialog med slovenskimi in ameriškimi diplomati poteka redno, o kakršnem koli novem pogovoru veleposlanika Kirna na ameriškem zunanjem ministrstvu pa niso seznanjeni.

Ameriški veleposlanik Mussomeli je prejšnji teden razburkal politično dogajanje v Sloveniji, ker naj bi se po navedbah medijev ponujal za posrednika pri oblikovanju "široke koalicije". Sam je to zanikal in dejal, da je bil narobe razumljen. Da se veleposlanik ne vpleta v dogajanje v Sloveniji, so zatrdili tudi v Washingtonu.

Zaradi dogajanja - Mussomeli je bil deležen kritik nekaterih najvišjih slovenskih predstavnikov na čelu s predsednikom Danilom Türkom - je bil v ponedeljek na pogovoru na State Departmentu slovenski veleposlanik v ZDA Kirn.

Sestal se je z namestnico pomočnika ameriške državne sekretarke, ki je pristojna za Srednjo Evropo, Mario Jovanovich, in, kot poudarjajo na MZZ, sta se strinjala, da je treba retoriko vrniti v diplomatske okvire in da nedavne izjave ne bodo vplivale na slovensko-ameriške odnose.

Pozareport.si pa je danes tudi poročal, da naj bi v State Departmentu razmišljali o odpoklicu veleposlanika Mussomelija.

Na State Departmentu, natančneje na sektorju za Evropo, so danes za STA povedali le, da o teh navedbah - tako o domnevno odpovedanem obisku Žbogarja kot o načrtih za odpoklic Mussomelija ali dodatnih posvetovanjih z veleposlanikom Kirnom - ne vedo ničesar, da jih ne morejo niti uradno zavrniti niti potrditi ter da zaenkrat nadaljnjih izjav ne bodo dajali.