c S

Pirnat in Cerar: Pravnih ovir, da mandatar postane nekdo, ki je v sodnem postopku, ni

16.01.2012 07:30 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Pravnih zadržkov, da je za mandatarja ali ministra predlagan nekdo, ki je v sodnem postopku, ni, sta za STA dejala Rajko Pirnat in Miro Cerar. Če bi bila premier ali minister obsojena na kazen zapora, funkcije ne bi mogla več opravljati, če kazen ne bi bila zaporna, pa je stvar politične presoje, če sta še primerna za funkcijo, pravi Cerar.

Po besedah pravnika Rajka Pirnata pravnih ovir za to, da predsednik republike za kandidata za mandatarja predlaga osebo, ki je v kazenskem ali predkazenskem postopku, ni, razen če je taka oseba pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje na nepogojno kazen več kot šest mesecev zapora, kar je tudi sicer pogoj za prenehanje funkcije poslanca ali člana vlada.

Tudi pravnik Miro Cerar meni, da dokler je oseba v sodnem postopku in ni pravnomočno obsojena, zadržkov za to, da postane mandatar, ni, pa tudi "sicer s pravnega vidika velja domneva nedolžnosti".

Drugače je, če nekdo že postane mandatar oziroma predsednik vlade ali minister, pa je nato obsojen na zaporno kazen. Po besedah Cerarja bi morali za takšno osebo ugotoviti, da je opravilno nesposobna, saj svoje funkcije ne more opravljati iz zapora.

Še nekoliko drugače je, če sta mandatar oziroma predsednik vlade ali minister med trajanjem mandata obsojena na milejšo kazen, kot je kazen zapora. V tem primeru je predvsem stvar politične presoje, ali je taka oseba še primerna za funkcijo, ki jo opravlja ali ne, pravnoformalno pa jo lahko opravlja, pravi Cerar.

Do vprašanja, ali je sploh primerno, da predsednik republike za kandidata za mandatarja predlaga osebo, ki je v kazenskem ali predkazenskem postopku, se Pirnat ne želi opredeljevati. Ob tem je spomnil, da je predsednik republike slednje očitno že storil, ko je za omenjeno funkcijo predlagal Zorana Jankovića. Po poročanju nekaterih medijev je namreč Janković v predkazenskem postopku zaradi domnevne zlorabe položaja v Mercatorju.

Na vprašanje, ali je primerno, da pravosodno ministrstvo prevzame Lista Virant ali njen predsednik Gregor Virant, ki je bil zaradi razžalitve v zasebni tožbi - sicer še nepravnomočno - obsojen na pogojno kazen enega meseca zapora, s preizkusno dobo enega leta, Pirnat odgovarja, da je treba pri tem upoštevati tudi težo storjenega dejanja. Pravne ovire pa v vsakem primeru ni, tudi če bi bila sodba že pravnomočna, pravi. S tem se strinja tudi Cerar.

V zadnjem času so se namreč kot možni kandidati za mandatarja pojavili tudi politiki, ki so v takšnih ali drugačnih sodnih postopkih. Zoper predsednika SDS Janeza Janšo na Okrajnem sodišču v Ljubljani poteka obravnava suma prejemanja obljube podkupnine v aferi Patria, predsednik Liste Virant Gregor Virant je bil na Okrožnem sodišču v Ljubljani septembra obsojen na pogojno kazen enega meseca zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi razžalitve (obsodba še ni pravnomočna), predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pa je po poročanju nekaterih medijev v sodni preiskavi zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju.