c S

Sodišče za novo psihiatrično oceno Breivika

13.01.2012 14:26 Oslo, 13. januarja (STA) - Sodišče v Oslu je danes naročilo novo psihiatrično oceno množičnega morilca Andersa Behringa Breivika, ki je lani poleti ubil 77 ljudi. V prvi oceni so psihiatri ugotovili, da je bil Breivik v času napada neprišteven in da bi ga morali namesto v zapor poslati v psihiatrično bolnišnico. Ocena je bila deležna številnih kritik.

Sodnica Wenche Elizabeth Amtzen je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejala, da je nova ocena nujna zaradi hudih kritik na račun začetnih ugotovitev o prištevnosti Breivika. Novo oceno bosta pripravila dva psihiatra.

Breivik je priznal, da je 22. julija lani izvedel bombni napad na poslopje norveške vlade in izvedel strelski pohod na pripadnike podmladka laburistične stranke, vendar krivdo zanika. Kot pravi, je poveljnik odporniškega gibanja, ki želi z oblasti odstraniti evropske vlade in jih nadomestiti s patriotskimi, ki bodo iz Evrope izgnale muslimanske priseljence.

Preiskovalci niso našli nobenega dokaza, da bi takšno gibanje obstajalo, in menijo, da je Breivik sam načrtoval in izvedel napad.

V prvi psihiatrični oceni, ki jo je naročilo sodišče, je bilo zapisano, da je bil Breivik v času napada v psihotičnem stanju. Vendar pa je več drugih strokovnjakov oceno postavilo pod vprašaj, češ da bi človek s hudo duševno boleznijo težko sam izvedel tako dobro načrtovan napad.

Na vprašanje novinarjev, kaj se bo zgodilo, če bo druga ocena v nasprotju s prvo, je sodnica Amtzenova dejala, da bo sodišče aprila, ko se bo začelo sojenje, upoštevalo obe oceni.