c S

Predlog koalicijske pogodbe naj bi bil že na mizah SD in DeSUS

13.01.2012 08:04 Ljubljana, 12. januarja (STA) - SDS je strankama SD in DeSUS popoldne okoli 16. ure poslala predlog koalicijske pogodbe o sodelovanje v desnosredinski vladi, so za STA potrdili v stranki. Danes se je v Ljubljani sicer sestal izvršilni odbor SDS, po katerem je stranka v izjavi za javnost poudarila, da čas zahteva pretehtane odločitve, "brez popravnih izpitov".

Izvršilni odbor SDS v izjavi za javnost ocenjuje, da je ravnanje SDS, Liste Virant, SLS in NSi, "ki so uspele na ravni pogajalcev in predsednikov strank usklajeno koalicijsko pogodbo ponuditi v nadaljnje usklajevanje tudi strankama DeSUS in SD, tisto odgovorno dejanje, ki ga v teh razmerah terjajo razmere v državi".

V SDS, kot navajajo, spoštuje težo odločitev obeh strank in nanjo ne želijo vplivati. Poudarjajo pa, da "zahtevnost časa in težki izzivi, ki so pred Slovenijo, terjajo pretehtane odločitve v realnem času, brez popravnih izpitov in brez zavržnega dejanja iskanja in kupovanja poslanskih glasov ali tako imenovanih tretjih poti in tretjih oseb".

Ob tem ponavljajo, da je SDS skupaj s podpisnicami predloga pogodbe "odločena, da bo prevzemala odgovornost samo v primeru, če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča koalicijska pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado".

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je glede pogajanj o desnosredinski vladi za Kanal A danes dejal, da bi stranka v morebitni desnosredinski vladi želela obdržati mesto predsednika DZ. Zahtevajo tudi finančno in pravosodno ministrstvo ter ali mesto predsednika državnega zbora ali notranje ministrstvo. Zahtevajo tudi ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb in umik države iz gospodarstva.

V SLS po besedah njenega predsednika Radovana Žerjava kakšnih posebnih zahtev do zdaj niso imeli, saj so se osredotočili predvsem na vsebino. "Vse ostalo pa je še odprto," je dejal.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da bi jih zanimal resor Slovencev po svetu, vsekakor pa, da bi "imeli kakšno državotvorno ministrstvo".

Po poročanju omenjene televizije v DeSUS naj ne bi bilo večjih težav glede sodelovanja v desnosredinski vladi, medtem ko v SD "neuradno to sodelovanje izključujejo še vnaprej". Prav tako naj bi po poročanju televizije že padla odločitev, da Zoran Janković ne bo ponovno kandidiral za ljubljanskega župana in da bo ostal poslanec. Do naslednjih volitev naj bi tako gradil infrastrukturo stranke.

POP TV pa je poročala, da Erjavec ni preveč navdušen nad tem, da bi vlado vodil Janša, zato naj bi si zavzemal za t. i. tretjega človeka.